Обратно в списъка

Продажбата на жилище – правила за оцеляване

   Ако никога не сте продавали имот в по-голям град, определено може да се изненадате колко подводни камъни крие това уж лесно начинание.  Мислите си, че е абсолютно логично да пуснете обява в сайт за недвижими имоти и може би в специализирано печатно издание. Правите го и постигате резултат – телефонът звъни непрестанно, но не Ви търсят купувачи, а фирми за недвижими имоти, които любезно или не чак толкова любезно Ви предлагат да работите с тях. Ако категорично сте решили, че няма да ползвате услугите на посредник, ще прекарате няколко дни в опити да го обясните на всички фирми от бранша. В крайна сметка обажданията ще намалеят, въпреки че периодично все някой ще проверявя дали не сте си променили решението.

   Няма да Ви убеждаваме да ползвате услугите на просредник, а съвсем обективно ще анализираме ситуацията на имотния пазар в България.

   Ако сте подходили с нагласата, че няма да ползвате услугите на посредник, но в следствие на непрестанните обаждания сте променили решението си, Вие вече сте поставени в окото на бурята от непрестанни обаждания от много брокери, които вие не познавате, не сте си избрали – те Вас са избрали. Ще покажете жилището на страшно много агенции, някои от брокерите ще Ви допаднат, други ще Ви подразнят, но в крайна сметка всички ще предлагат имота. По цял ден ще се уговаряте за огледи с клиенти, което може да се окаже доста изнервящо, особено ако работите.

   Добрата новина е, че имате избор. Както вече казахме, ако решите да продавате имота си без посредник, това е Ваше право и никой не може да Ви го отнеме. 

   За да имате контрол над ситуацията, когато продавате жилището си, помислете над  следните предложения:

   Работа с агенции за недвижими имоти – посредниците определено са необходими на пазара. Дори да сте скептични, оценете факта, че има професионалисти, които съвестно си вършат работата и могат да Ви бъдат от изключителна полза, най-вече спестявайки време. И в тази ситуация имате право да изберете:

  • Да работите с няколко фирми, добре е да не са повече от 3-4. Това ще Ви гарантира, че познавате брокера, който Ви звъни за оглед, ще можете да следите дали имотът се предлага с коретните параметри, на една и съща цена. Спокойно можете да подпишете някакво споразумение с тези фирми, в което да гарантирате правата и задълженията на страните. Фирмите подберете по обективни критерии – попитайте приятели и познати с кого са работили и от кого са доволни, опитайте се да се сетите за познат брокер, според рекламата, която агенцията поддържа, което всъщност продава имота Ви;

  • Да работите с една фирма – този вариант на пръв поглед може да изглежда силно рестриктивен, но има своите категорични преимущества. Брокерът, който го предлага носи отговорност, която се старае да оправдае и ще вложи три пъти повече усилия в задачата си. От друга страна, можете да сте сигурен/а, че Вашите интереси ще са главното, от което се води посредникът. Задължително сключете договор, с който да гарантирате правата и задълженията на страните.

  • Определяне на цена – обсъдете ситуацията с Вашия посредник. Много е важно да се определи правилната пазарна цена, защото практиката доказва, че ако първоначално имотът се предлага на много по-висока от реалната стойност, продажбата се забавя с няколко месеца. Изключете всякакви сантиментални фактори, концентрирайте се вурху сегашната пазарна действителност;

  • Търговски вид и начин на предлагане – чистотата, добрата хигиена и подредба са изключително важни за успешното презентиране. Ако продавате, например, апартамент за ремонт най-добре ще е да изхвърлите всички стари вещи и да изчистите, доколкото е възможно, за да могат клиентите да преценят реално квадратурата, разпределението и изложението, без да се разсейват от стари вещи и уреди, които така или иначе те не купуват. Снимки ще бъдат направени задължително, качеството им трябва да е отлично;

  • Времето за звънене по телефона – когато работите с един брокер, Вие можете да изисквате и това, което изисквате, ще се съблюдава в общата Ви работа . За да избегнете звъненето по телефона във всевъзможни часове, задайте параметри – да речем сутрин от 8ч до 9ч, на обяд между 13ч и 14ч, вечер от 17.30 до 19ч. Така ще си спестите непрестанното звънене на телефона, което може да Ви докара проблеми на работа;

  • Осигуряване на достъп – ако жилището, което продавате е обитаемо, приложете същия принцип, както със звъненето по телефона. Ако никой не живее там, най-добрият вариант за всички страни е да дадете ключ на Вашия брокер. Така ще си спестите ходенето на огледи, непрестанните уговорки и ще разполагате с времето си.

  • Изисквайте от Вашия брокер – Вие сте клиент, в известна степен и работодател на агента на надвижими имоти, с когото работите. Ако сте осигурили постоянен достъп, като сте дали ключ, за да могат да се правят огледи по всяко време, Вие няма да присъствате и да виждате клиентите, които посещават жилището. Изискайте ежедневен или ежеседмичен отчет – колко клиенти са посетили имота, какво е тяхното мнение, какво не им харесва, струва ли им се висока цената. Когато се появи Вашият купувач, постигнали сте договорка и сте подписали предварителен договор, недейте да забравяте, че работата на Вашия брокер още не е свършила! При подписването на договора за изключителни права при предлагането на Вашето жилище, заложете клауза, в която да бъде упоменато, че ангажиментът по ваденето на документите – данъчна оценка, скица/схема, тежести и т.н.н ще бъде извършено от брокера, като упълномощено лице. Таксите за това би следвало да се поемат от Вас.

   Разбира се, няма как да предвидим всички казуси, които могат да възникнат, но вярваме, че гореизброените съвети, ще Ви помогнат да контролирате ситуацията, ще ви спестят време и най-важното – ще попречат да се превърнете в жертва на ситуация, която е нямало как да предвидите. Работата с брокер е изключително полезна и страшно практична, ако сте подготвени по темата и най-важното: знаете какво да изисквате. Успех!

Вашата оценка
Обратно в списъка