Обратно към публикации За купувачи

Експертни съвети при търсенето на имоти във Варна

17.11.2022 support
Експертни съвети при търсенето на имоти във Варна - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Ситуацията на имотния пазар плавно се нормализира и въпреки известното увеличение на цените на имотните сделки, през 2022 година наблюдаваме все по-голям баланс между търсене и предлагане. Динамиката на пазара за имоти е по-силна от всякога, което се дължи най-вече на непрекъснато растящите нива на инфлацията, която заплашва от обезценяване на парите. Това провокира все повече хора да предприемат дълго планираната си покупка на имот и да се възползват от все още ниските разходи по имотните кредити.

Ако и на вас ви предстои скорошна покупка на имот във Варна, то е добре да се запознаете с актуалната информация от жилищния пазар.

Покупка на имот на морето

Макар тази практика да срещна известно затишие по време на кризите, през 2022 година наблюдаваме сериозна възвръщаемост на интереса от страна на купувачите към морските имоти. Все повече сделки се осъществят от български граждани, а не от чуждестранни както беше преди няколко години. Статистиката показва, че голяма част от купувачите са млади хора на възраст 25-35 години, които предприемат покупка на собствено жилище.

Покупката на имот на морето предоставя отлични възможности, както за лично използване, така и с цел инвестиции. Все по-популярна е и покупката на къщи за гости и вилни имоти, с цел тяхното отдаване под наем и генериране на стабилни доходи.

Покупка на имот на морето

Съвети при търсене на имот във Варна през 2022-2023 година

В момента пазарът за имоти във Варна е по-изгоден от всякога. През изминалата година наблюдаваме известно нарастване на цените, но то е доста по-плавно и балансирано, в сравнение с други периоди. Постепенно се преодоляват причинените от кризата през 2020 година проблеми, поради които за спад в цените на имотите не можем да говорим, дори напротив. Експерти прогнозират, че през идната 2023 г. очакваме още едно покачване на цените.

Настоящата ситуация събуди интереса на купувачите и засили неимоверно търсенето на имоти. За разлика от предходни години и предлагането успява да отговори на „имотния глад“ подобаващо, особено в Морската столица. През последните години наблюдаваме сериозен бум на новото строителство, както и на сделките с имоти на зелено, които са далеч по-добрата и изгодна инвестиция. Интересът на потребителите все повече се насочва към удобни и просторни жилища, за предпочитане напълно обзаведени.

Консултирайте се с доверена агенция за недвижими имоти

Най-добрият съвет при търсенето на имот е да се консултирате с доверен брокер. Той ще ви помогне с успешното завършване на всяка имотна сделка, независимо от нейния вид. Опитът е този, който предоставя на брокерите необходимите знания и умения за справяне с най-предизвикателните ситуации и откривайки потенциалните възможности, според вашите индивидуални критерии.

Търсенето на имот във Варна самостоятелно е предизвикателно начинание, изпълнено с многоженство препятствия. Съвсем реален е рискът да попаднете на някоя порочна практика, която да ви струва много. Поради тази причина откриването на отговорен и доверен брокер, с необходимите познания за да ви преведе през целия процес на покупко-продажбата е от ключово значение за безпроблемна и успешна сделка.

Запознайте се с офертите

Откриването на точното жилище, което да отговаря на вашите изисквания и характер е от важно значение. За това е добре да си осигурите необходимото време и да разгледате колкото се може повече оферти за имоти. Отделете от тях най-атрактивните, разгледайте техните предимства и недостатъци и ги съобразете с вашите критерии за имот. Отговарят ли на предварително определения ви бюджет, каква е локацията им, с каква квадратура са, с колко стаи и т.н. Всичко това ще ви помогне по-лесно да откриете точно това, което търсите.

Ходете на огледи, колкото се може повече

Едно е да разглеждате имот на снимка, съвсем друго е да отидете на оглед. За това и много често хората, търсещи имот се разочароват, когато очакванията им не бъдат оправдани, след като видят имота на живо. Точно заради това, съветът на Имоти Премиер е да ходите на колкото се може повече огледи, дори и на имоти които не отговарят изцяло на вашите критерии. По време на огледа задавайте въпроси и попитайте собственика за всичко, което ви интересува и притеснява.

Опитайте се да си представите как живеете в имота, който разглеждате в момента и дали той отговаря на всичките ви изисквания в дългосрочен план.

Сравнете цените на имотите по регион

Сравнете цените на имотите по регион

Това ще ви помогне да си създадете ориентир, който да следвате при търсенето на имот във Варна. Предварителното сравняване на цените ще ви помогне да се насочите по-лесно към оптимални предложения, съчетаващи удобна локация, отговарящи на вашите изисквания и в продажба на изгодна цена.

Необходимо е да споменем, че пазарната цена на имотите се сформира не само според тяхната квадратура и локация, но и според изградената инфраструктура в региона. За това и цените на двустайните апартаменти в идеалния център на Варна се доближават до тези на тристайните в по-крайните квартали, но пък са сравнително по-евтини от имотите, в непосредствена близост до плажната ивица и курортите.

Разходете се из избрания от вас квартал

Преди да изберете имот си изберете квартал. Точно това ще ви посъветват много брокери, с дългогодишен опит в бранша. Желателно е да ги послушате, защото от удобствата в квартала зависи до голяма степен и начина ви на живот. За това отидете и си направете хубава разходка из региона, почувствайте атмосферата, разгледайте кои са най-близките търговски обекти, има ли детски площадки и места за отдих, колко далече е от плажа, центъра на Варна и други любими ваши локации.

Поинтересувайте се дали кварталът е с отлично благоустройство и разполага с необходимите удобства за съвременен начин на живот. Разбира се, всичко това можете да научите и от интернет, но определено няма да усетите атмосферата, където ще се намира вашия бъдещ имот. Освен това, по време на разходката си ще разберете и други важни фактори, като например дали лесно се открива паркомясто в района или пък дали е отлично свързан с мрежата на градския транспорт.

Проучете кои са най-популярните квартали за живеене

Едни от най-търсените жилища през 2022 година са тези, разположени в комуникативни квартали, които могат да предложат отлична свързаност с топ локациите в град Варна. Най-популярни сред купувачите си остава кварталите Бриз и Чайка, в които наблюдаваме и сериозен ръст на строителството. Отличната развитост на кв. Бриз и самият факт, че тук се нанасят предимно млади хора и семейства предразполага към изграждането на все повече удобства.

Направете сравнение на функционалността на жилищата

Други популярни квартали за живеене във Варна са централните части, които са идеално близо до всички училища и детски градини, кв. Левски, разположен в непосредствена близост до центъра и Морската градина, както и кв. Възраждане, който въпреки своята отдалеченост се нарежда сред един от най-предпочитаните, тъй като тук цените на новото строителство са доста по-изгодни. Наред с това кварталът е и отлично изграден инфраструктурно.

Направете сравнение на функционалността на жилищата

Важно е при избора на имот да не се съсредоточавате изцяло върху неговата квадратура, но и да се съобразите с разпределението на помещенията по проект. Много по-малки апартаменти ново строителство, които са значително по-малки като квадратура са доста по-функционални и развити, в сравнение с по-големите жилища. Обърнете внимание и дали апартаментът ви предоставя възможности за преустройство, според нуждите ви (например сливане на стаи, усвояване на тераса и т.н.).

Отделете си колкото време е необходимо за избора на имот

Моментът, в който откривате мечтаното жилище е дългоочакван и желан от всеки, търсещ си имот. Необходимо е обаче да бъдете внимателни с тръпката и емоциите, които несъмнено ще ви обземат и да не взимате необмислени решения. Не прибързвайте с изповядването на сделката преди да сте проверили всички подробности за да се предпазите от рисковете. За това и нашият съвет е да се доверите на опитен професионалист, който ще мисли рационално и ще се погрижи да закупите идеалния имот бързо, лесно и безпроблемно.

Търсите си жилище? Имоти Премиер ще ви съдейства да откриете мечтаното, което с усмивка на лице да наречете свой дом. Разгледайте актуалните обяви за имоти Варна в обширната ни база данни и се свържете с нас за консултация!