Обратно към публикации Полезно

Покупка на имот „на зелено“ – Предимства и недостатъци

28.08.2022 support
Покупка на имот „на зелено“ – Предимства и недостатъци - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Все повече хора предпочитат покупката на имот „на зелено“. Новото строителство, възможността да сте първи собственик на жилище, ниската цена, добрите условия и редица други фактори привличат все повече хора, но преди да се насочите към активно търсене е необходимо да се запознаете подробно с предимствата и недостатъците, които имат имотите „на зелено“.

Предимства на покупката „на зелено“

В последно време наблюдаваме сериозен ръст на строителството на жилищни сгради из цялата страна. Това не е случайност, просто търсенето определя и предлагането, а днес и двете са засилени и непрекъснато се конкурират.

Трябва да имате предвид, че покупката на имот на зелено означава да заплатите предварително цената за жилище, което все още не е построено или е на етап груб строеж. Въпреки на пръв поглед “страшната” инвестиция, този вид имотна сделка определено си има своите предимства:

Ниска продажна цена

Имотите на зелено са по-евтини в сравнение с останалите, защото все още не са построени, рискът за купувачите е по-голям и често договорката се случва без посредници – директно между строителя или инвеститора на съответната сграда. Цената на квадратен метър от жилището очаквано е по-ниска спрямо тази на пазара, особено ако сключите предварителен договор за покупката в самото начало на проекта.

Възможност за избор

Покупката на имот на зелено ви предоставя възможността да избирате почти всичко в бъдещия си дом – на кой етаж да бъде, неговото разпределение, специфични промени по апартамента и т.н. Буквално можете да си изберете домът на вашите мечти.

Пестите от довършителни ремонти

Възможно е да се договорите с фирмата строител за изпълнение на допълнителни довършителни ремонти, така че да не ви се наложи да отделяте допълнителен бюджет за това. На вас ще ви остане след приключването само да обзаведете и да се нанесете в новия си имот.

Недостатъци на покупката на имоти „на зелено“

Както всяка имотна сделка и тук рисковете си ги има и е необходимо много да внимавате за да не станете жертва на имотна измама. В сферата на недвижимите имоти, покупката на имот на зелено е една от най-рисковете, тъй като в момента на сделката имотът все още не съществува или е в процес на строеж. За това и един от основните недостатъци при този вид имотни сделки е липсата на сигурност.

Риск сградата да не бъде довършена

Макар и сравнително рядко да се случва, все пак не бива да се пренебрегва този недостатък. При сключването на договор за покупка на имот на зелено, строителят се задължава на документ да довърши строежа, но по закон съществуват вратички, които могат да доведат до сериозно забавяне на изпълнението на проекта, както е по план. Един от най-честите е строителната фирма да заборчлее или да фалира. Тогава рискът за купувача е неимоверен.

Сградата да не бъде изградена в предварително уречения срок

Много често при изпълнението на строителните проекти се предвижда известно забавяне, което най-често се налага поради издаването на документи за експлоатация или отказ от тяхното издаване.

Строежът да не отговаря на предварително уговорени изисквания и условия

Имайте предвид, че издаването на Акт 16 е едно от най-важните условия за завършването на всяка новопостроена сграда. Този документ гарантира, че са спазени всички изисквания и условия, както и че строежът отговаря на предварително одобрения план. Акт 16 може да бъде отказан и в случаите, ако не са налице някои от другите документи, издаващи се за отделните етапи на строеж – Акт 14 и Акт 15.

Сградата да не бъде въведена в експлоатация

Рискът с последващи проблеми с издаването на така необходимите Актове си е напълно реален. Когато е налице, строежът на сградата не може да бъде довършен и вие нямате право да се нанесете в незавършена сграда, която не е въведена по закон в експлоатация.

Въпреки известните недостатъци, покупката на имот на зелено добива все по-голяма популярност. Нашият експертен съвет към вас, ако планирате подобна инвестиция е да се консултирате задължително със специалист, който да направи проверка за законност на имота. Никога не е излишно да се подсигурите допълнително, проверявайки и фирмата строител или инвеститора. Колкото по-добро изградено име и напълно завършени проекти имат, толкова по-малки са шансовете нещо по време на изпълнението на строежа да се обърка.

Винаги проверявайте за тежести над имота преди покупката в Имотен и Търговски регистър и преглеждайте внимателно всички документи, преди да се подпишете. В случай, че ви необходима помощ и професионална консултация, екипът на Имоти Премиер е насреща за съдействие. Свържете се с нас!