Обратно към публикации Покупка на имот

Ново строителство – Плюсове и минуси

24.01.2022 support
Ново строителство – Плюсове и минуси - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Все по-голяма част от хората залагат именно на ново строителство при избора на жилище. Разбира се, кой не иска да живее в новопостроена сграда? Тук идва въпросът дали новото строителство наистина е толкова розово, колкото го представят всички и заслужава ли си инвестицията.

В тази статия следва да претеглим плюсовете и минусите на новото строителство и да дадем отговор на въпроса: „По-добрият избор ли е наистина“?

Плюсове на новото строителство

Ако е изградено качествено и без да се пестят материали, новото строителство в повечето случаи си заслужава.

Висококачествени материали = висока енергийна ефективност

Факт е, че през последните години строителството направи сериозна стъпка към иновациите. Новите сгради се строят вече по нова технология и с висококачествени материали. Точно от това зависи най-важното – енергоефективността и то в дългосрочен план.

Много строители, инвеститори и брокери прокламират пред клиентите си новото строителство на сградата, качеството на вложените материали, здравината и така нататък. Ако тези твърдения са верни и жилището е построено качествено, то тогава със сигурност и енергийната ефективност ще бъде висока – температурата в помещенията ще бъде постоянна и ще плащате по-ниски сметки за отопление и климатизация. Но, ако твърденията са чисто и просто само реклама, то тогава не очаквайте изобщо някаква енергоефективност, дори напротив.

Новото строителство е добра инвестиция в дългосрочен план

Съдейки по развитието на имотния пазар в момента, спокойно и сигурно можем да заявим, че качественото ново строителство не само ще запази цената си, но и тя ще се увеличи няколкократно в бъдеще. За това покупката на имот ново строителство е доста добра инвестиция, която си заслужава и може да ви се изплати по всяко време.

Нисък разход за ремонтни дейности

При покупката на ново строителство почти не се налагат довършителни ремонти, за които да отделите допълнителна сума. Голяма част от нещата са вече завършени, а на вас ви остава само да направите освежаване и да обзаведете, което от своя страна няма да ви вкара в преразход.

Добрата визия

Почти винаги новопостроените сгради са с нова съвременна, в някои случаи и луксозна архитектура. Това се отнася не само за фасадата, но и за общите части, като стълбища и площадки, подземни паркинги, коридори, тераси и т.н.

Гарант за качество на строителството

В някои случаи строителят дава гаранция за качеството на сградата, която е построил. На практика с тази гаранция, той се задължава да отстрани незабавно появата на дефекти изцяло за негова сметка, което на практика освобождава вас от допълнителни разходи.

Минуси на новото строителство

До тук изброихме доста обнадеждаващи плюсове. Време е да разберем защо все още голяма част от купувачите избягват новото строителство:

Нереална квадратура

При сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на много хора, защото на практика заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. При старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ.

Малки стаи и ниски тавани

При новопостроените сгради понякога е налице практиката „спести от материал“ – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани за да спестят материали и да изкарат по-голяма печалба. Нещата стават още по-зле, ако към тази практика се добави и употребата на некачествени материали, което разваля всички добри страни на новото строителство.

Скъпо е

Новопостроените сгради често се предлагат на доста висока цена, която за съжаление обикновеният човек не може да си позволи, освен ако не иска да затъне в заеми. При новото строителство цената за един квадратен метър е няколко пъти по висока, в сравнение с тази на по-старите сгради.

Липсваща инфраструктура и лоша локация

Често се случва при новопостроени сгради да липсва изграден асфалтов път или ТЕЦ. Това налага на собствениците да чакат понякога месеци наред за да се изгради правилната инфраструктура, необходима за съвременен живот. От друга страна, ако сградата се намира в нов квартал, то почти сигурно ще се сблъскате с отрицателните страни на лошата локация – тотална липса на магазини, аптеки, градски транспорт, училища и детски градини. Достигането до обекти от първа необходимост ще ви отнема повече време, отколкото обикновено.

Накратко за плюсовете и минусите от новото строителство

Сградите новото строителство си заслужават, но само в случаите когато са наистина добре изградени, с качествени и здрави материали, които могат да ви осигурят отлична енергоефективност. Да не забравяме и за подробностите, като изградената инфраструктура, комуникативната локация, площта и разпределението на апартаментите, като всичко това също е от голямо значение.

Имоти Премиер ви съветва да избирате ново жилище информирано, а не емоционално. Сред нашите обяви ще откриете голямо разнообразие от имоти ново строителство, сред които можете да откриете търсеното от вас с помощта на удобен филтър за резултати. Повече информация и изчерпателни отговори ще получите от нашите консултанти.