Обратно към публикации За купувачи

Кои са най-търсените имоти през 2022

01.10.2022 support
Кои са най-търсените имоти през 2022 - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

2022 година върви към своя край и е време за равносметката. През изминалите месеци наблюдаваме сериозен ръст от страна на българите към имоти, които са с добра инфраструктура. Основен определящ фактор при покупката на имот си остава цената, но все по-голяма част от купувачите се насочват към жилища, които са ново строителство, прясно ремонтирани и обзаведени.

Покупката на имоти с цел инвестиция е насочена тази година предимно към двустайните апартаменти, докато все повече млади семейства избират за лично жилище тристайни апартаменти.

Обобщено за имотния пазар през 2022 година

Въпреки предизвикателствата, на които станахме свидетели през последно време, ситуацията на имотния пазар в момента се запазва стабилна. Прогнозите от преди няколко месеца за очаквано изравняване на предлагането и търсенето вече са почти факт, което създаде известен баланс и задържане на непрекъснато изменящите се цени на имотите.

Статистиката на Имоти Премиер за първото тримесечие на 2022 година наблюдава известен спад в интереса към имоти, който обаче след второто тримесечие нараства с над 60%, в сравнение със същия период от миналата година. Като дръпнем чертата от началото на годината до момента, ръстът на покупко-продажбата на имоти дори надхвърля броя на реализираните сделки преди 2020 година.

Кои са най-търсените имоти от българите през 2022?

Кои са най-търсените имоти от българите през 2022?

През изминалите месеци наблюдаваме ръст на покупката на лични жилища, но и сериозен ръст на купуването на имоти с цел инвестиция.

Двустайни и тристайни апартаменти са сред най-търсените

Запазва се интересът към двустайните и тристайните апартаменти, като вторите изпреварват първите, тъй като все по-голяма част от купувачите търсят повече пространство за личен комфорт и уединение у дома. Двустайните апартаменти са все още популярни с цел отдаване под наем.

Засилен интерес към имоти по морето

За втора поредна година имаме засилен интерес към покупката на ваканционни имоти, като най-висок се запазва ръстът в продажбите на имоти около морето. Много от купувачите са предимно българи, за разлика от предишни години, когато този вид сделки се осъществяваха предимно от чужденци. Голяма част от купувачите се насочват към ваканционните имоти като втори имот и с цел инвестиция в къщи за гости.

Все повече хора купуват жилища в идеалния център

Докато локацията беше компромисно решение преди години, още от миналата година насам се наблюдава сериозен ръст на търсенето на имоти с топ локации. Такива са тези с удобна връзка с центъра на големите градове, както и в близост до търговски центрове, училища, детски градини и места за отдих и развлечение.

Освен с локацията, много хора се съобразяват и с наличието на хубави гледки, природни местности в близост, както и наличие на дворно пространство. Прост пример за това са имотите във Варна, където наблюдаваме сериозен ръст на строителството в ключови локации, които едновременно предлагат удобна връзка с града и същевременно с това са по-близо до природата и са идеални за употреба и като втори имот или с цел инвестиция.

Закупуване на жилища в идеалния център

За купувачите паркингът е задължително условие

Особено в големите градове, проблемът с паркирането принуди много от купувачите да се насочват към имоти, които са с включен гараж или обособено паркомясто. Точно този интерес доведе и до увеличаване цените на паркоместата и гаражите, които в сравнение с миналата година са се увеличили двойно. Цените им в столицата и на места във Варна дори достигат стойността на малки ваканционни имоти в областните градове.

Въпреки това, за голяма част от купувачите на жилище е важно условие да разполагат с удобно паркомясто за своя автомобил, което си е лично тяхно.