Обратно към публикации За купувачи

Вечният въпрос – Къща или апартамент да изберем

07.09.2022 support
Вечният въпрос – Къща или апартамент да изберем - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Готови сте да предприемете едно от най-големите решения – покупка на собствен имот. И тук идва вечният въпрос дали да бъде къща или апартамент. Точен отговор няма, тъй като този избор е строго индивидуален. Някои хора не могат да си представят живота в апартамент, той на практика ги задушава. За тях е важно да разполагат със спокойствието, свободата и удобствата на къщата. Други пък са точно обратното – те не могат да си представят да бъдат откъснати от живота в големия град, да се налага да пътуват повечко всеки ден до работа и по задачи, за това и апартаментът е най-добрият избор за тях.

Днес ще се опитаме да ви насочим в избора на перфектния имот. Изберете този, който отговаря на индивидуалните ви нужди. Екипът на Imoti Premier е на ваше разположение за съвет.

Съобразете се с локацията

Едно от най-важните условия при избора на какъвто и да е било имот е неговото местоположение. Колкото по-близко до работата ви, училището или детската градина на децата ви, магазините и самия център на града толкова по-добре, но за някои. Ако в по-горните редове откривате това, което търсите най-много от новия си имот, то трябва да се насочите към избора на апартамент.

За тези от вас, които нямат проблем с пътуването, разполагат с личен автомобил и им се иска да живеят някъде на по-спокойно и чисто място, далеч от градската глъч, то къщата е по-добрият избор за вас.

Наличието на дворно пространство

Огромно предимство е да разполагате със собствен двор, който да озелените и да превърнете в малко кътче на спокойствието. Да, но притежанието на двор не е за всеки, особено ако сте зает човек, който непрекъснато тича по задачи. В такъв случай едва ли ще ви остане време и сили да поддържате дворното си пространство, а едно такова определено има нужда от грижи. Точно тази ангажираност трябва да имате предвид, когато се чудите дали да изберете къща или апартамент.

Покупка на къща с imotipremier

По-близко до хората или не

Това също е въпрос на индивидуални предпочитания. Къщите предоставят възможност за уединеност на своите обитатели. Без шумни съседи, които да ви хлопат през нощта или да ви събуждат с непредвидени ремонти през уикендите. Също така имате пълната свобода да си вдигате шум и щури събирания, без опасността някой съсед под или над вас да ви извика полиция.

От друга страна самостоятелността на къщите не е за екстровертните натури, които са свикнали да общуват по-много и с компанията на хората. Има я и сигурността. Да ви разбият апартамента е много по-малко вероятно, отколкото ако живеете в къща. Но пък това не ви спасява от междусъседски кражби, особено ако обичате да си оставяте вещите пред апартамента.

Разходите

Много хора си мислят, че къщата е по-евтиното решение. Това не е така. Дори и да вземете имота на добра цена, то той почти сигурно ще има нужда от ремонт, в голяма част от случаите основен, съпътстван от освежаване. Пригответе се да отделите по-голяма сума за ремонти, които в някои случаи дори надскачат покупната цена на къщата. От друга страна тъй като ще бъдете собственик не само на имот, но и на земята, прилежаща към него, то данъкът ви ще бъде по-скъп от този на апартамент.

imotipremier - Покупка на апартамент

За разлика от избора на къща, този на апартамент не винаги идва с огромен разход. Да, апартаментите на добри локации и особено тези ново строителство струват крупна сума пари, но за сметка на това няма да ви се наложи да правите големи ремонти близките поне 6-7 години, че и повече. Най-много да имат нужда просто от освежаване. За това и разходите са фактор, за който трябва да си помислите преди да направите своя избор.

И къщата и апартамента си имат своите предимства и недостатъци. За това и изборът между двете  е особено труден. Най-доброто решение е да разполагате и с двете. Но, ако сте като повечето като нас и нямате възможност да поддържате два имота, то се налага да изберете това, което ви е най-близко до сърцето.