Обратно към публикации Полезно

Нови тенденции в строителството

14.08.2022 support
Нови тенденции в строителството - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Строителният бранш не спира да се развива с главоломни темпове всяка година. И през настоящата наблюдаваме сериозен бум на новото строителство, както в големите областни градове на страната, така и в по-малките такива. Главно тази тенденция се дължи в отговор на нарасналото търсене на имоти на пазара, провокирано от дългоочакваното понижаване цените на недвижимите имоти у нас. Ред е да направим равносметка и сравнение с последните тенденции в строителството и да видим какво се е променило към по-добро в последно време.

Строителната индустрия използва технологии, за да направи управлението на строителството и операциите на обекта по-ефективни и устойчиви. Основните тенденции в строителната индустрия включват информационно моделиране на сгради (BIM), строителна роботика и използване на съвременни строителни материали. Освен това, пандемията от COVID-19 създаде необходимостта от по-нови начини на строителство, които се придържат главно към безопасността на работниците и спазването на разпоредбите. Следователно все повече строители и инвеститори разработват иновации около предварителното производство, безопасността на работниците и строителната роботика. Успоредно с това 3D принтирането и решенията за зелено строителство значително намаляват отрицателните въздействия върху околната среда.

Навлиза ли строителната роботика у нас?

Както знаем, строителството е един от най-трудоемките отрасли, който включва тежки, отнемащи време и трудоемки за изпълнение задачи, които могат да се улеснят и забързат максимално чрез роботика и автоматизация. Използването на строителни роботи също води и до намаляване на причинените от хората грешки и загуби поради умора. Това далеч не означава намаляване търсенето на работна ръка, а автоматизиране на тежите и повтарящи се задачи в строителството, които е необходимо да бъдат извършени бързо и прецизно като например зидарството, заваряването, свързването на арматура, боядисването и други.

Строителната роботика също така е идеалната алтернатива за пренасяне на тежко оборудване и извършване на изкопни дейности, транспортиране, повдигане на товари, бетонови работи и разрушаване. Това повишава безопасността на строителните работници и значително намалява времето за работа. Автоматизацията на строителството с помощта на роботи увеличава общата производителност на проекта, намалява изискването за труд и осигурява безопасност за опасни или опасни задачи.

През последната година все повече проекти се насочват към автоматизирането и използването на строителна роботика и у нас, най-вече в големите градове, като София, Варна и Бургас и ползите от нея определено са налице. Надяваме се тенденцията да продължи да се развива и голяма част от българските строителни фирми и инвеститори да развият нейния потенциал.

Дигиталното управление на проекти е на път да се превърне във факт

Дигиталното управление на проекти, една от предстоящите тенденции в строителната индустрия, използва базиран на облак софтуер за постигане на целите за качество, време и цена. Управлението на проекта вече има дефинирани принципи за всяка фаза на строителството. Още в началната фаза, ръководителят на проекта използва базирани на изкуствен интелект прогнозни алгоритми, за да разбере каква е неговата осъществимост. След като бъде одобрен, мениджърът определя етапи за всички и разпределя ресурсите с помощта на софтуера за планиране на ресурсите на предприятието (ERP).

В допълнение към ERP софтуера, облачните инструменти осигуряват прозрачност и позволяват съхранението на големи обеми данни. Мениджърите също използват такъв софтуер, за да проследяват очакваните и действителните резултати от всяка задача и да събират информация за тесните места. Към края на проекта мениджърите изготвят интелигентни договори, базирани на блокчейн, за да потвърдят законови задължения и да предотвратят всякакви финансови измами. Така дигиталното управление на строителните проекти намалява отпадъците, повишава ефективността на работната сила и гарантира завършването на проекта в срок, което е неимоверен плюс за всеки строител и инвеститор.

Повече безопасност за строителните работници

Безопасността на работниците все още остава една от най-пренебрегваните области в строителната индустрия, тъй като компаниите се стремят да минимизират разходите си за труд. Наред с новите тенденции в съвременното строителство, това обещава да се промени, като се въведат стриктни правила за безопасността на работещите.

Един от сигурните начини това да се осъществи е чрез AI алгоритми, чиято задача е да предскажат опасностите и да предприемат съответни мерки за безопасност. На своя страна VR технологиите се предвижда да обучават полеви работници за опасни задачи за намаляване на вероятността от злополука. За да гарантират безопасността на работниците, компаниите ще въведат използването на лични предпазни средства, с вградени специални сензори, които засичат сигнали под формата на вибрации, температура, сърдечен ритъм, стъпки и други. Информацията ще се изпраща за допълнителен анализ.

Всичко това ще позволи на надзорните органи да наблюдават дистанционно здравословното състояние и производителността на работниците. Усъвършенстваните продукти за безопасност са от полза както за работниците, така и за строителните компании, тъй като минимизират физическите и финансовите загуби.