Обратно към публикации Полезно

Покупка на мансарда – Заслужава ли си?

01.09.2022 support
Покупка на мансарда – Заслужава ли си? - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Търсенето на мечтания дом обикновено включва множество задължителни условия – локацията, изложението, местоположението, достъпа и дори етажа. Когато обаче стигнете до огледите изведнъж се влюбвате неочаквано в жилището и някак забравяте за неговите недостатъци.

За много хора жилищата тип мансарда не са точно първи избор, за други пък са мечта. За това и в тази статия предстои да разбулим кои са предимствата и недостатъците на мансардните апартаменти и дали наистина покупката им си заслужава.

Предимства на мансардните апартаменти

Въпреки очакванията на много хора, предимствата на мансардите са доста и все хубави:

Гледката

Тъй като апартаментът ви ще бъде на върха на сградата, то се пригответе от него да се разкриват уникални гледки, които едва ли ще видите ако изберете среден апартамент. Определено просторът и широката панорама ще ви омаят, дори и да не си падате мечтател по природа. Всяка сутрин ще се будите с тези гледки, които повярвайте ни, трудно ще ви омръзнат.

Тишина и спокойствие

Да няма съседи над вас е лукс, към който се стремят много хора. Но това не е единственото предимство на мансардните жилища. Те също така са и далече от градската глъч и трафик, което ще ви осигури отлично спокойствие и хармонична среда за хармония. Освен това пред вратата ви няма да минават всекидневно съседи, нито пък ще ви тропат над главата.

Повече светлина

Мансардите са просторни и светли, което липсва на голяма част от апартаментите разположени на по-ниски нива. Липсата на засенчване от други сгради в близост ще ви осигури повече естествена светлина, идваща директно от небето, което ще „наднича“ от прозорците ви.

Отлична уединеност

Мансардните апартаменти гарантират 100% уединеност на своите обитатели. Те са далече от любопитните погледи на минувачи и съседи, което означава че ще можете да си създадете свой собствен хармоничен свят, далеч от очите на непознатите и без риск някой да навлезе в него. За голяма част от хората уединеността е от огромно значение при избора на апартамент.

Недостатъци на мансардата

Изкушихме ли ви вече с предимствата на мансардните апартаменти? Е, не бързайте още с покупката им, тъй като освен хубави черти, те имат и някои минуси, които могат и да не ви допаднат.

По-високи сметки за ток

Последният етаж винаги е най-хладен през зимата и най-топъл през лятото. Това означава, че ще ви се наложи да планирате по-добра изолация на покрива и стените, както и да инвестирате в отопление. Голяма част от покривите на новите мансарди са с иновативни топлоизолиращи керемиди, което ви спестява такъв разход.

Трудни са за обзавеждане

Всяка мансарда има скосове, които оптически водят до смаляване на пространството. Обзавеждането е истинско предизвикателство. Решение на този проблем е да минимизирате влиянието им с мека мебел и озеленяване, които да ги превърнат в семпъл акцент от интериора.

Пригответе се за катерене

До мансардните апартаменти се достига по много стълби, а в някои случаи асансьорът не е опция. За това, ако сте възрастен човек или имате проблеми с мобилността, може би мансардата не е най-добрия избор жилище за вас. Положителното на този минус е, че ще имате предпоставка да живеете по-активно и здравословно, поддържайки формата си всекидневно с изкачване на много стълби.

Потенциален риск от наводнения

Този нежелан риск го има и при по-ниските етажи, тъй като винаги може нещо да протече от съседа. При мансардите обаче рисковете са по-големи, тъй като те са по-близо до покрива. Ако строителната фирма е решила да се спести някой и друг разход по време на изграждането и го е направила с по-некачествени материали, то рискът от наводнения ви е в кърпа вързан.

Дори и най-качествената покривна изолация се амортизира с времето, което означава че вашия апартамент ще бъде първият, който ще пострада. Този риск може да бъде минимизиран, ако попаднете на отговорен строител и добросъвестни съседи, с които редовно да правите проверки на издръжливостта на покривната хидроизолация.

Търсите си мансарда? Имоти Премиер разполага с голямо разнообразие от мансардни апартаменти, с отлична локация в град Варна и областта. Свържете се с нас за оглед и съдействие.