- 
Bulgarian
 - 
bg
English
 - 
en
German
 - 
de
Hungarian
 - 
hu
Russian
 - 
ru
Обратно към публикации Полезно

Застраховка на имот – какво трябва да знаем?

10.04.2024 Imotipremier
Застраховка на имот – какво трябва да знаем? - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Притежаването на собствен дом е едно от най-значимите постижения в живота на всеки човек. Въпреки това, освен радостта и комфорта, които домът ни носи, е важно да не забравяме да го пазим. Застраховката на имущество играе ключова роля за осигуряването на сигурност и спокойствие за нас и нашите близки. В следващите редове ще ви разкажем за важността от застраховане, предимствата, както и видовете застраховки.

Разбиране на основните термини в застраховката на имота: Ключови понятия и тяхното значение

Основните понятия, свързани с застраховката на имота, са от съществено значение за разбирането на процеса и обхвата на застрахователната защита. В този контекст, някои от ключовите термини включват:

Застрахователна стойност: Това е стойността на имота, която се определя за целите на застраховката. Тя обикновено представлява текущата пазарна стойност на имота или обема на имуществото, което се застрахова.

Първи риск: Терминът се отнася до вид застрахователно покритие, при което се застраховат само определени рискове или събития, посочени ясно в полицата на застраховката. Това може да бъде по-фокусирано и специфично за нуждите на клиента.

Застрахователна премия: Това е сумата, която застрахователят плаща на застрахователната компания в замяна на застрахователната защита. Определя се въз основа на риска, който поема застрахователната компания, както и на стойността на застрахования обект и други фактори.

Застрахователна полица: Това е документът, който урежда условията на застрахователната защита, предоставена от застрахователната компания на застрахователя. В него се описват обхватът на покритие, изключенията, условията за изплащане на обезщетение и други важни аспекти на застраховката.

Разбирането на тези основни понятия е от съществено значение за вземането на информирани решения относно застрахователната защита на имота.

Какво включва застрахователната премия?

Опазване на инвестицията: Защо имуществената застраховка е незаменима

 • Защита срещу финансови загуби: В случай на природни бедствия, пожари, кражби или други злополуки, имуществената застраховка ви позволява да бъдете спокойни, че вашите финансови интереси са защитени. Ще имате възможност да възстановите повредено имущество или да получите обезщетение за загуба.
 • Задължително изискване на заемодателите: Ако вземете ипотечен кредит за закупуване на жилище, застраховката на дома може да е изискване на заемодателя. Това позволява на банките и другите финансови институции да се защитят от рискове и да гарантират изплащането на заетите средства.
 • Спокойствие и сигурност за семейството: Знаейки, че домът ви е застрахован, можете да се насладите на времето със семейството си със спокойствие, знаейки, че сте осигурени в случай на неочаквани ситуации.

Не трябва да отлагате въпроса за застраховката на недвижими имоти за по-късно. Работете с професионалист, за да намерите най-добрия застрахователен план, който да отговаря на вашите нужди и да защити вашия дом и вещи.

Пълна защита: Разбиране на застраховката за жилище и нейните покрития

Застраховката за дома включва различни видове защита, които осигуряват пълна сигурност на вашия имот. 

 • Щети по недвижимо имущество: Тази част от застраховката покрива вредите, причинени на сградата, като например щети от пожар, наводнение, буря или други природни бедствия. 
 • Кражба чрез взлом: Тази защита осигурява обезщетение в случай на кражба или взлом във вашия дом.
 • Движимо имущество (мебели и техника): Покрива щети или загуби на мебели, електроуреди и други предмети в дома ви.
 • Щети от земетресение: Застраховката предоставя покритие за вреди, причинени от земетресение или трусове на почвата.
 • Късо съединение и токов удар: Застраховката включва и защита срещу щети, причинени от късо съединение или токов удар.
 • Гражданска отговорност към трети лица: Обезпечава защита в случай на причинени вреди или щети на имущество на трети лица във вашия дом.
 • Щети от наводнение: Покрива вредите, причинени от наводнение, включително и щети на имота и имуществото ви.
 • Кражба чрез техническо средство: Осигурява защита срещу кражба или вандалство, извършени с технически средства като например алармени системи или видеонаблюдение.

Как да застраховаме имуществото си: Полезни насоки

Сключване на застраховката: Застраховката се сключва от собственика на недвижимия имот и е в негова полза. Важно е да имате ясна представа за условията на застраховката и какво включва покритието.

Застраховка в полза на банка: Ако имате ипотечен кредит, застраховката може да бъде в полза на банката. При щета, банката трябва да даде съгласието си за изплащането на обезщетението.

Избор на застрахователна сума: Можете да изберете да се застраховате на действителната застрахователна стойност или на по-ниска. Когато застрахователната сума е по ваш избор, покритието се ограничава спрямо нея.

Плащане на застрахователната премия: Заплащането на застрахователната премия може да бъде еднократно или на вноски. В някои случаи при еднократно плащане се предоставят отстъпки.

Как да застраховаме имуществото си

Консултиране със застрахователен брокер: За да предвидите правилно покритите рискове, е добре да се консултирате със застрахователен брокер. Те могат да ви помогнат да изберете подходящото покритие, което да отговаря на вашите нужди и бюджет.

Ценообразуване: Имуществените застраховки обикновено са по-достъпни от автомобилните застраховки. Важно е да изследвате пазара и да сравнявате цените, за да намерите най-изгодното предложение за вас.

Застраховане на имота: Защита от финансови загуби и непредвидени рискове

Липсата на застраховка за имущество може да има сериозни негативни последици за вас. Без застраховка, всички разходи за възстановяване на имуществото след щета поради пожар, наводнение, кражба или други нещастни случаи ще бъдат на ваша сметка. Тези разходи могат да бъдат значителни и да доведат до сериозни финансови затруднения.

Без застраховка, вие сте изложени на риск от финансови загуби в случай на пожар, наводнение, кражба или други неочаквани събития. Тези ситуации могат да доведат до сериозни финансови затруднения и загуба на имущество.

Ако вашият дом е една от вашите основни инвестиции и не е застрахован, той е изложен на риск от загуба. Без защита, потенциалните финансови загуби могат да бъдат значителни и да засегнат вашето бъдеще финансово състояние.

Може да се окажете изложени на риск от финансови загуби поради непредвидени събития, които могат да засегнат вашия дом и имущество. Този стрес може да се отрази на вашето здраве и благополучие.

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Йордан Иванов е на ваше разположение: y.ivanov@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 53

Често Задавани Въпроси:

Застрахователната стойност е общата стойност на имота, която може да бъде застрахована. При първи риск, застрахователната компания покрива само конкретно определени рискове, които са посочени в полицата.
При настъпване на щета трябва да уведомите застрахователната компания възможно най-скоро. Трябва да предоставите необходимата документация и информация за щетата, след което застрахователната компания ще прецени щетата и ще предложи обезщетение в съответствие с условията на полицата.
Застрахователната премия може да бъде намалена чрез различни методи, като например увеличаване на сумата, която застрахователят трябва да плати при настъпване на щета, вземане на допълнителни застраховки, като например защита срещу външни рискове или избягване на рискове чрез подобряване на сигурността на имота.
Застрахователната премия е сумата, която застрахователната компания изисква от застрахователя в замяна на покритие на рисковете, свързани с имота. Тя се определя на база на различни фактори, като стойността на имота, видът на покритието и нивото на риска.
Покритията за имотна застраховка могат да включват застраховка срещу пожар, кражба, наводнения, буря, вандалски актове и други определени рискове. Също така могат да бъдат включени и допълнителни опции като застраховка срещу бедствия и отговорност към трети лица.
Процесът на оценка на имота включва оценка на стойността на имота от застрахователната компания. Това може да се извърши чрез оглед на имота или чрез анализ на документи за оценка на стойността на имота. Основният цел на оценката е да се определи правилната застрахователна стойност на имота, която да служи като база за определяне на застрахователната премия.

Оценка на Статията:

5.0
(4 Отзива)
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Лазар Шопов

Препоръчвам застраховката на дома на всеки. Докато много хора считат, че никога няма да се случи нещо лошо с тях, аз научих от личен опит, че не е винаги така.
26 април 2024

Мария Начева

Застраховката на дома ми се оказа жизненоважна, когато изпитахме щети вследствие на наводнение. Без застраховката, разходите за възстановяване на имуществото биха били огромни. Благодарение на застраховката, обаче, ние успяхме да възстановим загубите без големи финансови проблеми.
18 април 2024

Илия Христов

Откакто застраховах дома си, се чувствам много по-спокоен. Не се притеснявам повече от непредвидени ситуации като пожари или кражби.
13 април 2024

Илия Христов

Откакто застраховах дома си, се чувствам много по-спокоен. Не се притеснявам повече от непредвидени ситуации като пожари или кражби.
12 април 2024

Напиши отзив за Застраховка на имот – какво трябва да знаем?

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Избрани имоти

  Продава
  Код: 357235
  € 275 000
  117 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област

  Още топ имоти

  Продава
  Код: 357235
  € 275 000
  117 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 356919
  € 469 000
  297 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356369
  € 159 900
  225 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 356105
  € 55 000
  48 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356103
  € 29 990
  28 м2 1-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 355274
  € 349 000
  148 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354769
  € 49 990
  50 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354560
  € 16 900
  105 м2 Къща
  Добрич, област, с.Конаре
  Продава
  Код: 354484
  € 398 000
  258 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354143
  € 17 500
  891 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Топола
  Продава
  Код: 354019
  € 265 000
  224 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 352026
  € 145 000
  104 м2 Къща
  Добрич, област, с.Църква
  Продава
  Код: 351783
  € 130 000
  120 м2 3-стаен
  Добрич, Център
  Продава
  Код: 351781
  € 95 000
  66 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351779
  € 370 000
  210 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349635
  € 230 000
  187 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349631
  € 190 000
  162 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 349269
  € 58 500
  731 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349221
  € 65 000
  531 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347677
  € 109 990
  165 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347196
  € 47 000
  410 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345674
  € 155 000
  340 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345234
  € 149 900
  162 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 344170
  € 66 900
  69 м2 2-стаен
  Варна, Кайсиева градина
  Продава
  Код: 343429
  € 79 000
  1174 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 343140
  € 125 000
  55 м2 2-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 339408
  € 123 000
  130 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 337915
  € 495 000
  590 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336178
  € 85 000
  85 м2 Къща
  Варна, област, с.Круша
  Продава
  Код: 336167
  € 1 278 860
  11626 м2 Парцел
  Варна, Западна пром. зона
  Продава
  Код: 334581
  € 330 000
  223 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 334579
  € 220 000
  117 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333707
  € 125 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 331812
  € 51 800
  1950 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Камен бряг
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 324744
  € 216 000
  5400 м2 Парцел
  Варна, Виница
  Продава
  Код: 322575
  € 180 000
  Магазин
  Варна
  Продава
  Код: 322200
  € 116 160
  132 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 320091
  € 514 990
  758 м2 Къща
  Варна
  Продава
  Код: 319695
  € 135 000
  Магазин
  Варна
  Обади се