Обратно към публикации Полезно

Жилище на първи етаж – Плюсове и минуси

24.08.2022 support
Жилище на първи етаж – Плюсове и минуси - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Нека си представим, че откривате идеалния апартамент, в желания квартал, в близост до любимите ви локации за отдих и развлечение. Но откривате, че жилището се намира на първия етаж. Как бихте реагирали? Ще се откажете от сделката или за вас етажът не е от значение?

У нас жилищата на първия етаж са предпочитани предимно от старите хора, защото са по-удобни и лесни за достъп. Харесват се също и от динамичните натури, предимно млади хора и семейства, свикнали да живеят в близост до земята. За много хора обаче първият етаж е тема табу и на всяка цена го избягват. В тази статия ще разбулим какви са плюсовете и минусите на жилищата разположени на първия етаж и се надяваме да ви покажем, че те всъщност не са чак толкова страшни и в крайна сметка всичко е въпрос на предпочитания.

Плюсове на живота в жилище на първи етаж

Оказва се, че апартаментите на първите етажи са доста привлекателни поради следното:

По-евтини са

Най-големият фактор в полза на жилище на първия етаж е, че обикновено струва по-малко за наемане или закупуване. Тъй като много хора ги отбягват у нас, това кара цените им да падат и за това вероятността да откриете доста хубав апартамент за цената си на първия етаж си е доста голяма.

Лесни са за достъп

Ако имате проблеми с мобилността си, или просто не искате да мъкнете хранителните си стоки по  стълбите всеки път или да се тъпчете в асансьор, то апартамент на първия етаж е най-добрата ви опция. Освен това, ако сте активна натура и обичате да спортувате редовно, да карате колело, имате малко дете или по-голямо куче, жилището на първия етаж определено ще ви хареса. Влизането и излизането от имота става изключително лесно и бързо.

Няма оплаквания от съседи

Апартаментите на първите етажи са идеалния избор за хора с малки деца или кучета, тъй като никой няма непрекъснато да им натяква за тупурдията през деня и нощта. Никой няма да чуе как децата ви се гонят или от драскането на ноктите на кучето ви.

По-ниски сметки за охлаждане през лятото

Апартаментите на първите етажи обикновено са най-хладни през летните месеци, тъй като до тях слънчева светлина почти не стига, особено при наличие на големи дървета и озеленяване. Това разбира се компенсира през зимата, освен ако не заложите на изцяло южен апартамент.

Минуси на живота в апартамент на първия етаж

Жилищата на първите етажи определено не са за всеки, тъй като си имат и минуси. Ето кои са те:

Липса на лично пространство

В зависимост от това къде се намира вашият апартамент, може да ви се наложи да защитите прозорците си с плътни щори или пердета от любопитните очи на минувачите. Това важи в случаите, когато апартаментът гледа към улицата и е пред тротоара.

По-малка осветеност

По-ниско разположените жилища трудно биват достигнати от слънчевата светлина през деня, особено ако пред тях е богато озеленено. Единственият вариант тук е да си потърсите апартамент на първия етаж с южно изложение, който ще бъде и по-топъл.

Риск от кражби

Да, апартаментите на първите етажи са най-лесна плячка за крадци, за това и те не ги пропускат. Може би ще ви бъде необходимо да помислите за някакъв вид защита на жилището си и инсталирането на алармена система. Ако имате куче пазач, това няма да е проблем особено когато сте си вкъщи.

По-високи сметки за отопление

Тъй като апартаментите на първия етаж са склонни да остават по-хладни, отоплението на вашия апартамент през зимата може да ви струва повечко.

Шумът

Ако апартаментът ви гледа към улицата, тогава ще трябва да се приготвите за доста шум. В голяма част от случаите той не идва само отвън, но и от съседите ви над вас. Единственото решение на проблема е качествена звукоизолираща дограма, но все пак ако сте човек, ценящ тишината и спокойствието може би апартамент на първия етаж не е най-добрия избор за вас.

Животът в апартамент на първия етаж не е за всеки. Той се препоръчва най-вече на екстровертните по природа натури, които не се дразнят от любопитни погледи на непознати или от шума на градска глъч. За това преценете индивидуално за себе си плюсовете и минусите на жилището на първия етаж.