Обратно към публикации Полезно

Кога се очаква поевтиняване на имотния пазар

22.08.2022 support
Кога се очаква поевтиняване на имотния пазар - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Голяма част от потребителите следят изкъсо непрекъснато изменящата се среда на пазара за имоти, в дългоочаквано падане на цените. Според експерти обаче такова едва ли се предвижда из идните месеци, но пък те се изказват с друго обещаващо твърдение, което ще се хареса на всеки, който планира скорошна покупка на недвижим имот.

Това, което голяма част от брокерите наблюдават в момента на пазара за имоти е изравняване на баланса. Цените на имотите продължават да нарастват, но със значително по-умерен темп, под влияние на редица фактори, сред които е и непрекъснато изменящата се инфлация, която през 2022 оказа значително въздействие върху имотния пазар. Въпреки очакванията за поскъпване, тя всъщност стимулира инвестицията, което на своя страна балансира и стабилизира пазара, увеличавайки перспективите за потребителите.

Голяма част от агенциите за недвижими имоти наблюдават сериозен интерес към имотите, което през последно време беше намаляло поради пандемията, а и хората преди години предпочитаха да инвестират в жилища за собствена употреба. В началото на 2022 година обаче тази тенденция започна да се изменя и все повече потребители се ориентираха към инвестирането в имоти.

Очаква се тенденцията за умерен растеж на цените на имотите да не се задържи за дълго. Специалисти в сферата алармират, че този зимен сезон пазарът се изправя пред сериозни предизвикателства, които сериозно ще повлияят покупко-продажбата на жилища. Точно това стимулира все повече хора в момента да инвестират парите си в покупката на дългосрочен актив, какъвто е имотът.

Прогнозите се цените на имотите да продължат да се увеличават, повлияни от повишаването на цените на строителството, вложените материали и работната ръка. Бумът на ново строителство в големите областни градове продължава с пълна сила през настоящата година, като се наблюдава и ръст в цената на квадратен метър, в сравнение с миналата година. Според експерти това ще доведе до повишаване на лихвите по ипотечните кредити, за това и много хора в момента биват съветвани да избързат с осигуряването си на финансиране. Въпреки това, специалистите ни съветват да запазим спокойствие.

Въпреки, че се очаква повишаване на цените на пазара за недвижими имоти в световен мащаб, то се очаква у нас да настъпи с малко по-късни темпове. В момента тенденцията е плавно повишаване и известен баланс на пазара, които са необходимият стимул за потребителите да планират своята покупка.