Обратно към публикации За купувачи

На къде върви пазара за имоти в момента – прогнози

04.10.2022 support
На къде върви пазара за имоти в момента – прогнози - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Високите цените на имотите в последно време са факт. Пандемията през изминалите години, последвана от растящата инфлация вдигна няколкократно цените на голяма част от най-използваните материали в строителството, което предизвика и този сериозен ръст на цените. И тъй като предлагането е тясно свързано с търсенето и цените, в последният ход на събитията пазарът на имоти достигна своя връх, който експерти наричат балон.

В момента цените на имотите са поскъпнали няколкократно в сравнение само преди миналата година. Според експерти се намираме във връхната точка на поскъпването – през последно време цените на имотите все растяха нагоре, образувайки балон от високи цени. Това поскъпване най-осезаемо се усеща в големите областни градове, като София и Варна, където много от жилищата стоят празни. Прогнозите са за скорошно драстично падане на стойността и много експерти са убедени, че е само въпрос на време балонът да се спука.

Удачно ли е да инвестираме по време на непрекъснато променяща се инфлация?

Удачно ли е да инвестираме по време на непрекъснато променяща се инфлация?

Точно този въпрос зададохме на редица експерти с дългогодишен опит на имотния пазар. Отговорите, които получихме са различни. Непрекъснато растящите цени на недвижимите имоти карат много голяма част от инвеститорите да задържат вече готовите жилища, в очакване на по-стабилни времена. Според експерти обаче за купувачите изчакването не е изгодно решение, тъй като се очаква търсенето на имоти да се засили, а пазарът да не може да отговори на засиления интерес. Така, че ако изчакате прекалено дълго с покупката, то накрая може да се окаже, че желаните имоти са вече купени, а на вас ви остава да се задоволите с по-компромисните варианти.

В днешните непостоянни времена най-изгодни за купувачите, търсещи инвестиции се оказват имотите на зелено. Те са и доста по-евтини в сравнение с останалите, тъй като инвеститорите все още не могат да предположат какви ще са точно цените на строителството след време за това и го пускат по-евтино. Разбира се, предимствата на новото строителство са доста, но е необходимо да обърнете по-специално внимание, тъй като това са и едни от най-рисковите сделки с недвижими имоти.

По един въпрос експертите са единни. Покупката на имот в днешните динамични времена е предизвикателно решение, което обаче може да се окаже доста изгодно в дългосрочен план. За това дори и да не разполагате с достатъчен бюджет в момента, това е идеалното време да изтеглите кредит и да инвестирате в покупката на собствено жилище.