Обратно към публикации За купувачи За продавачи Покупка с Имоти Премиер Полезно

10 важни съвета за избора на имот

20.10.2022 Imotipremier
10 важни съвета за избора на имот - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Покупката на жилище е важно решение, което изисква да бъдете подготвени и добре информирани за всичко, свързано с процеса. За това и много експерти с опит ще ви препоръчат да си направите списък с изисквания към новото жилище. Колкото по-ясни критерии си определите, толкова по-лесно и бързо ще откриете мечтания собствен дом.

Днес Имоти Премиер ще ви помогне с 10 важни съвета при избора на имот, които ще ви насочат към правилната посока и ще улеснят избора ви.

1. Направете проучване

Когато планирате покупка на жилище е важно да проучите добре имотния пазар. По него ще се ориентирате какви са актуалните цени, според вашите изисквания към имота и удобствата към него. Поинтересувайте се кои са кварталите, които са най за предпочитане, както и къде ще се намира точно дома ви. Дали на удобна градска улица, свързана с всички точки или пък си търсите имот в покрайнините за да се насладите на по-спокоен начин на живот, максимално близо до природата.

Ако сте като повечето купувачи и се насочвате към покупка на апартамент на зелено, то е необходимо да проучите добре дали до сградата ще бъде изградена навреме нужната инфраструктура, както и дали е с ключова локация и близо до работата ви, търговски обекти, учебни и здравни заведения и т.н. Проверете и какви са плановете за развитие на района, тъй като много от сградите ново строителство се изграждат във все още недоразвити квартали, на които ще им трябват няколко години за да станат популярно място за изграждане на търговски обекти и центрове.

2. Изберете квадратурата предварително

Важно е да изберете предварително каква квадратура на жилището ви е необходима, тъй като това значително ще ви улесни при избора. Нашият съвет е да не мислите само за моментната ситуация, а и за бъдещите си планове, когато избирате размера на своя имот. Знаем колко трудно е да се предвиди всичко в дългосрочен план, но все пак е важно да си вземете достатъчно голям апартамент, за да не ви се наложи да го продавате само след няколко години поради липса на пространство.

При апартаментите ново строителство трябва да вземете на предвид не само квадратурата, а и тяхното разположение. Това е така, защото те са с оптимизирано вътрешно пространство, което предоставя отлична функционалност и неограничени възможности за преустройство в бъдещ план.

Изберете квадратурата предварително

3. Определете бюджета си

Преди да преминете към каквато и да е важна покупка е добре да изчислите доходите си. Факт е, че у нас много хора разчитат на външно финансиране за покупката на собствено жилище, за това ако планирате теглене на кредит ще бъде необходимо да прецените дали ще се справите с изплащането всеки месец, без това да засегнете начина ви на живот. Обърнете внимание и каква ще бъде лихвата по заема – фиксирана или плаваща, както и в какви срокове ще трябва да изплатите отпуснатото.

Покупката на имот е значително по-лесна и бърза, когато разполагате с предварително спестени средства. Но ако нямате тази възможност, това не бива да ви отчайва. Днес има различни начини за покупка на жилище на кредит или ипотека, които ще ви помогнат да се сдобиете със собствен имот. Не забравяйте обаче да проучите добре условията и да изберете възможно най-изгодното за вас финансиране, с ясни условия, което ще можете да изплатите без проблем.

4. Обсъдете детайлите с близките си

Покупката на имот е важно решение в живота на всеки човек, за това не е необходимо да се натоварвате със задачата изцяло само вие. Включете семейството и близките си, особено ако ще поделите жилището с тях. Нека и те да направят лично списък с критерии според индивидуалните си нужди. Дори може да си разпределите задачите по време на проучването на пазара и търсенето на правилния имот. По този начин ще ви бъде по-лесно и на вас да вземете рационално решение, съгласувано с най-доверените ви хора.

5. Бъдете подготвени, когато ходите на оглед

Важно е по време на огледа да сте отпочинали и съсредоточени за да отделите необходимото внимание на имота. Проверете дали той отговаря на описаното в обявата и ако нещо не е както трябва попитайте за разяснение от собственика. Поискайте сами да се поразходите в жилището, докато собственика ви чака настрани, тъй като по този начин ще можете по-добре да усетите атмосферата в него.

Не забравяйте, че при избора на имот не само той е важният, но и квартала в който се намира. За това отделете си време да се разходите из околностите и да проверите дали местността пасва на стила и начина ви на живот. Можете и да поразпитате местните за околността дали е спокойна и има ли някакви проблеми (например чести проблеми с водоснабдяването или електричеството). Това ще ви даде по-добра представа и за средата, в която ще живеете, ако изберете точно този имот.

Задавайте колкото се може повече въпроси при огледа на апартамента

6. Задавайте колкото се може повече въпроси

Преди, по време и след огледи е важно да питате и то много, по няколко пъти. Само така ще се предпазите от измами, тъй като собствениците продаващи проблемни имоти често сами се оплитат в лъжите си. Не се притеснявайте да задавате и конкретни въпроси, както и да изложите на дневен ред всичко, което ви притеснява. Все пак покупката на недвижим имот е важно решение, изискващо сериозен разход.

Информирайте се дали жилището има нужда от ремонт, а ако такъв е правен наскоро, то какви материали са вложени (качествени ли са). Поинтересувайте се за състоянието на общите части, както и как стои въпросът с паркирането – има ли обособено място и дали районът спада към зелена зона и откриването на място за паркиране ще бъде предизвикателство. Поискайте и да ви предоставят минали сметки за отопление и ток, тъй като това ще ви даде ясна информация за бъдещите ви разходи.

7. Понякога се налага направите компромис

Позитивната нагласа е важна при избора на имот. За това се опитайте да си изградите бегла представа за имота на вашите мечти, но без да я захаросвате излишно. В откриването на правилното жилище трябва да бъдете гъвкави и склонни на компромиси. Най-често те са свързани с квадратура, разположение и удобства. Никак не е хубаво да се откажете от нещо, което искате за това ще бъде необходимо отново да прегледате предварително направения списък с критерии и да помислите сериозно без кое от предимствата можете да живеете спокойно.

Компромисите водят до по-гладка и безпроблемна сделка, но само когато са умерени. В случай, че ви се налага да правите повечко компромиси, това е сигурен знак, че просто не сте попаднали на точния имот за вас. В случай, че се доверите на емоцията и го купите, то след като свалите розовите очила той може да ви се стори не чак толкова мечтан. За това внимавайте и премислете трезво ситуацията заедно с близките си.

8. Проучете задълбочено имота, преди покупка

Много важен съвет, който ако пропуснете може да се окажете измамени и затънали в дългове. Важно е да направите задълбочено проучване дали над имота има наложени запори или каквито и да било забрани. Не забравяйте, че ако той е ипотекиран, то чуждото задължение си върви с имота. Същото се отнася и за сделките с имоти на зелено, при които вместо имота е необходимо да проучите инвестира или строителя за несъстоятелност.

В случай, че закупите имот със задължения, то те автоматично се прехвърлят за ваша сметка и освен ако не сте в състояние да ги платите, можете да се окажете и без имот. За това и нашият професионален съвет е да се консултирате с опитен брокер или юрист, който да направи щателна проверка на имота или инвеститора. Това е и най-сигурният начин да се предпазите от много скъпо струващи грешки и проблеми.

9. Научете се да преговаряте правилно

Воденето на преговори е ключът към всяка изгодна имотна сделка. За това и нашият съвет е да се потърсите съдействие от вашия доверен брокер. Това е и човекът, който притежава необходимите познания, умения и опит за да договори възможно най-изгодни условия за вас. Важно е да бъдат уточнени всички срокове, каква ще бъде крайната цена, на която ще се изповяда сделката, в какво състояние получавате имота, кой поема разходите по покупко-продажбата и т.н.

Избирайки да се доверите на брокер в тази стъпка е най-доброто решение, тъй като би ви предпазило от спорове и доста предизвикателни ситуации.

Потърсете съдействие от агенция за недвижими имоти

10. Потърсете съдействие от агенция за недвижими имоти

Сделките с имоти са предизвикателни, особено за хора, които не се занимават професионално с тази сфера. За да улесните максимално решението си се посъветвайте с доверена агенция за недвижими имоти. Потърсете такава със солиден опит в сферата, която от дълги години се занимава със задачата да насочва клиентите си към правилното и изгодно решение, отговарящо на техните нужди.

Имоти Премиер е една от най-известните агенции за недвижими имоти във Варна. Вече 8 години изпълняваме устремено нашата мисия, а именно да помогнем на всеки да продаде или открие правилното жилище, което да отговаря на индивидуалните изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас за професионално съдействие при покупко-продажбата на имот.

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Деян Митев е на ваше разположение: mitev@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 73

Напиши отзив за 10 важни съвета за избора на имот

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Избрани имоти

  Продава
  Код: 353134
  € 189 000
  126 м2 3-стаен
  Варна, Траката
  Продава
  Код: 352267
  € 1 500 000
  750 м2 Хотел
  Варна, област, к.к.Св. Константин
  Продава
  Код: 337018
  € 449 990
  600 м2 Къща
  Варна, м-т Св. Никола
  Продава
  Код: 333650
  € 19 990
  600 м2 Парцел
  Варна, м-т Боровец
  Продава
  Код: 333480
  € 110 000
  100 м2 Къща
  Добрич, област, с.Кранево

  Още топ имоти

  Продава
  Код: 353134
  € 189 000
  126 м2 3-стаен
  Варна, Траката
  Продава
  Код: 352267
  € 1 500 000
  750 м2 Хотел
  Варна, област, к.к.Св. Константин
  Продава
  Код: 351328
  € 160 000
  75 м2 3-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 350628
  € 76 000
  56 м2 2-стаен
  Варна, Възраждане 3
  Продава
  Код: 350627
  € 78 000
  56 м2 2-стаен
  Варна, Възраждане 3
  Продава
  Код: 341909
  € 106 000
  Магазин
  Варна, ЛК Тракия
  Продава
  Код: 350496
  € 39 990
  588 м2 Парцел
  Варна, Владиславово
  Продава
  Код: 347584
  € 230 000
  224 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 350203
  € 57 000
  57 м2 2-стаен
  Варна, м-т Пчелина
  Продава
  Код: 348790
  € 48 000
  24 м2 1-стаен
  Варна, Спортна зала
  Продава
  Код: 349597
  € 68 500
  40 м2 1-стаен
  Варна, Траката
  Продава
  Код: 349242
  € 67 000
  55 м2 2-стаен
  Варна, м-т Пчелина
  Продава
  Код: 349225
  € 72 500
  47 м2 2-стаен
  Варна, Младост
  Продава
  Код: 348245
  € 134 990
  100 м2 3-стаен
  Варна, Победа
  Продава
  Код: 347760
  € 175 000
  118 м2 3-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 346790
  € 24 990
  0 м2 Парцел
  Варна, област, с.Генерал-Кантарджиево
  Продава
  Код: 347380
  € 71 990
  74 м2 2-стаен
  Варна, Владиславово
  Продава
  Код: 345586
  € 214 000
  87 м2 3-стаен
  Варна, Окръжна болница
  Продава
  Код: 345577
  € 280 000
  149 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 345164
  € 176 660
  118 м2 3-стаен
  Варна, Център
  Продава
  Код: 345160
  € 215 320
  144 м2 3-стаен
  Варна, Център
  Продава
  Код: 345159
  € 167 680
  104 м2 3-стаен
  Варна, Център
  Продава
  Код: 345158
  € 125 950
  85 м2 2-стаен
  Варна, Център
  Продава
  Код: 342286
  € 63 000
  50 м2 2-стаен
  Варна, област, к.к.Св. Константин
  Продава
  Код: 341708
  € 110 000
  60 м2 2-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 340743
  € 105 900
  130 м2 Къща
  Варна, област, с.Здравец
  Продава
  Код: 340187
  € 32 990
  56 м2 2-стаен
  гр.Каварна, Добрич, област
  Продава
  Код: 340102
  € 73 000
  115 м2 Къща
  гр.Каварна, Добрич, област
  Продава
  Код: 339925
  € 114 900
  103 м2 3-стаен
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 339079
  € 75 900
  90 м2 2-стаен
  Варна, Цветен
  Продава
  Код: 338094
  € 98 880
  78 м2 3-стаен
  Варна, Кайсиева градина
  Продава
  Код: 337018
  € 449 990
  600 м2 Къща
  Варна, м-т Св. Никола
  Продава
  Код: 337585
  € 210 000
  140 м2 3-стаен
  Варна, Траката
  Продава
  Код: 337038
  € 347 000
  210 м2 Многостаен
  Варна, Чайка
  Продава
  Код: 333650
  € 19 990
  600 м2 Парцел
  Варна, м-т Боровец
  Продава
  Код: 333480
  € 110 000
  100 м2 Къща
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 330669
  € 99 900
  70 м2 Офис
  Варна, Идеален център
  Продава
  Код: 303014
  € 111 900
  86 м2 4-стаен
  Варна, Левски
  Обади се