Обратно към публикации За продавачи

Отдаване под наем или продажба – Кое решение е по-изгодно

10.01.2023 support
Отдаване под наем или продажба – Кое решение е по-изгодно - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Решението дали да продадете или отдадете под наем имот, с който разполагате но не използвате не е лесно. Продажбата може да ви донесе финансова изгодна днес, но отдаването под наем ще ви позволи да натрупате капитал, тъй като цената на жилищата се покачва с времето. Това ще ви позволи да печелите приходи от вашите наематели.

Важно е да претеглите всички възможности преди да решите какво да правите.

Продажба на имот – Предимства

Продажбата на всеки имот зависи от моментното състояние на пазара, както и от вида на самото жилище. Процесът може и да отнеме доста по-дълго време от предвиденото, но може и да стане бързо.

Най-голямото предимство при продажба на имот е, че получавате веднага неговата стойност. Собствеността се прехвърля на купувача, което означава, че се отървавате и от отговорността да стопанисвате жилището. Печалбата от продажбата на имот е подходяща, ако желаете в замяна да си закупите нов дом или пък да инвестирате сумата в собствен бизнес.

Отдаване под наем или продажба – Кое решение е по-изгодно

За да продадете имота си успешно е важно да го подготвите за неговите бъдещи собственици, като за тази стъпка не е необходимо да инвестирате средства в скъпи ремонти или обзавеждане. Необходимо е просто да го разчистите и направите да изглежда по-уютен и представителен.

Отдаване на имот под наем – Предимства

В момента отдаването на имот под наем е в пъти по-лесно от неговата продажба. Това е така, защото се наблюдава все по нарастващо търсене на жилища под наем. Ако сте закупили имота с цел печалба, чрез отдаването му под наем ще си гарантирате повече сигурност във времето, под формата на пасивен месечен доход или за покриване на вноските по заема, ако сте го закупили посредством ипотека.

Ако решите да отдавате имота си под наем ще трябва да се подготвите за непрекъсната комуникация с наемателите, както и да следите дали покриват коректно разходите си за комунални услуги.

Как да вземем решение?

Решението трябва да бъде взето на база собствените ви нужди. Най-важно е да се съобразите с възвръщаемостта, която ще получите. Чрез продажба се подсигурявате с пълния размер на инвестираното, което получавате веднага при изповядване на сделката. За това и ако търсите да закупите друго жилище насреща или се нуждаете от финансови средства за инвестиция, продажбата на имот е по-изгодното решение.

Възвръщаемостта е по-бавна, ако решите да дадете имота си под наем и се отчита в дългосрочен план. За сметка на това ви гарантира пасивен месечен доход, с който можете да покривате разходите си. Този вариант е подходящ, ако вече разполагате с имот за лично ползване и желаете да извлечете пози от притежанието на втори.

В случай, че не можете да вземете решение, нашият съвет е да се посъветвате с доверен брокер кое решение е по-изгодно за вас, спрямо състоянието на имотния пазар и търсенето. Това ще ви помогне да вземете рационално решение, базирано на факти.