- 
Bulgarian
 - 
bg
English
 - 
en
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Обратно към публикации Полезно

Как се взима имот на търг от ЧСИ

28.03.2024 Imotipremier
Как се взима имот на търг от ЧСИ - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Ако обмисляте покупка на имот, но не искате да платите пълната цена, помислете за закупуване на апартамент от частен съдебен изпълнител. В следващите редове ще ви представим предимствата и рисковете при тази сделка, както и ще съпоставим дейността на ЧСИ с брокера на недвижими имоти.

Какво е апартамент от частен съдебен изпълнител?

Апартамент от ЧСИ е имот, който е конфискуван поради неплащане на дълг. Съдебният изпълнител е отговорен за изземването на имущество, което трябва да бъде продадено за изплащане на дълга. Апартаментите се продават на по-ниска цена, за да се компенсират загубите.

Как да купя апартамент от съдебен изпълнител?

Важно е да направите проучване, преди да закупите имот от ЧСИ. Разберете цялата информация, която можете, включително причината за възбраната, текущата пазарна стойност и всички неизплатени дългове или запори върху имота. Може също да наемете адвокат, който да ви помогне с този процес.Покупката на апартамент от ЧСИ е начин да инвестирате в имот и да спестите пари, но е важно да сте напълно информирани, преди да вземете решение.

За какво да внимавате при покупка на имот от ЧСИ

Ако обмисляте покупка на апартамент от ЧСИ, има няколко неща, които трябва да знаете. 

Първо, важно е да разберете, че закупуването на апартамент от частен съдебен изпълнител е различно от закупуването на обикновен недвижим имот от брокер. Има някои ограничения и допълнителни разходи, които трябва да се вземат предвид.

Второ, важно е да направите проучване и надлежна проверка, преди да закупите. Това означава проверка на правния статут на имота и всички неизплатени дългове, които все още трябва да бъдат платени. Също така е препоръчително да накарате геодезист да огледа имота, за да идентифицира потенциални проблеми и всички необходими ремонти.

И накрая, важно е да имате средства за закупуване на недвижим имот. Повечето апартаменти, продавани от съдебни изпълнители, изискват пълно плащане и може да не приемат опции за финансиране. Трябва също така да вземете предвид допълнителните разходи като правни такси и такси за търг.

Ако сте готови да решите да закупите апартамент от съдебен изпълнител, не забравяйте да проучите и, ако е необходимо, потърсете правна помощ. 

Рискове при закупуване на имот от ЧСИ

Предимствата на имот от ЧСИ

Закупуването на апартамент от частен съдебен изпълнител предоставя редица предимства за потенциалните купувачи. Първото и може би най-значимо предимство е възможността за намаление на цената на имота. Поради спецификата на процеса на съдебно изпълнение, цените на имотите, продавани от съдебни изпълнители, често са по-ниски от пазарната им стойност. Това прави закупуването на апартамент привлекателно за потенциални купувачи, които търсят възможности за пестене на средства или инвестиране в недвижими имоти.

Освен това, закупуването на апартамент от съдебен изпълнител предоставя богат избор от недвижими имоти. Съдебните изпълнители обикновено имат на разположение широка гама от имоти, които са в процес на съдебно изпълнение. Това дава възможност на потенциалните купувачи да избират между различни типове имоти, локации и размери в съответствие с техните нужди и предпочитания.

Поради различни причини, като например финансови затруднения на предишните собственици или дълги по ипотечни кредити, някои от имотите, които съдебният изпълнител поставя на продажба, се намират в желани и търсени райони. Това предоставя уникална възможност за потенциалните купувачи да се насладят на предимствата на живота в популярни градски райони, без да се налага да плащат високи цени за недвижимите имоти в тези райони. 

Рискове при закупуване на имот от ЧСИ

С покупката на такива имоти често възникват скрити проблеми. Ето и кои са най-често срещаните:

 • Непогасена ипотека
  При закупуването на имот от съдебен изпълнител, често се сблъскваме със ситуации, където имотът е обременен с ипотека. В този случай, когато продажбата на имота не е достатъчна за погасяване на ипотеката, се предлагат две основни възможности. Първият вариант включва преговори с банката относно погасяването на дълга, като се предоставят гаранции от страна на длъжника. Вторият вариант е, че новият собственик става собственик на имота, но той продължава да бъде обременен с ипотека, докато дългът не бъде изплатен напълно.
 • Вещни тежести
  При закупуване на имот от съдебен изпълнител, важно е да се обърне внимание на вещните тежести, които могат да съпътстват имота. Тези тежести могат да включват различни права като право на ползване, строеж (суперфиция), преминаване (сервитут) и други. Те са права на трети лица, които следват имота и са валидни независимо от собственика на имота.
 • Заличаване на ограничения
  След като имотът е продаден, всички ограничения и ипотеки ще продължат да бъдат записани в регистъра по партида на имота. Изпълнителят по съдебното изпълнение няма задължение да ги заличи. Ако решите да ипотекирате имота в полза на банка и да вземете кредит, ще бъде необходимо да заличите всички ограничения и ипотеки на ваше име и за ваша сметка.
 • Рискове и предпазни мерки
  При закупуване на имот от ЧСИ, съществува риск от нежелание на наемателя или предишния собственик да напусне имота. В такъв случай, въпреки че съществува защита по съдебен ред, процесът може да отнеме време и да бъде свързан с допълнителни разходи. Важно е да се предприемат подходящи предпазни мерки, за да се предотвратят подобни ситуации и да се гарантира успешното приключване на сделката.
За какво да внимавате при покупка на имот от ЧСИ

Брокерът срещу ЧСИ: Кой е на ваша страна в процеса на покупка на имот?

Брокерът и ЧСИ са две различни длъжности, които често се използват в процеса на покупка на имот, като всеки от тях изпълнява своята специфична роля. Брокерът е професионален партньор, който предоставя консултации и помощ на потенциални купувачи или продавачи на недвижими имоти. Неговите услуги включват провеждане на преговори, изслушване на потребностите и предпочитанията на клиентите, създаване на рекламни материали и организиране на огледи на имотите. Главната цел на брокера е да улесни и ускори процеса на сделката, като се стреми към постигане на най-добрите условия за своите клиенти, без да има скрити уловки.

От друга страна, ЧСИ е юридическо лице, което се занимава със събирането на дългове чрез изпълнителни производства. Те са отговорни за осъществяването на съдебните процедури и за извършването на принудителни действия за изпълнение на съдебни решения. В контекста на покупката на имот, ЧСИ може да управлява процеса на продажба на имот, който е обект на съдебно изпълнение.

В сравнение с ЧСИ, брокерът е на ваша страна през целия процес на покупка на имот. Той действат въз основа на вашите интереси и се стремят да ви предоставят най-доброто обслужване и съдействие, без да има скрити агенди или уловки. Брокерът е ваш партньор, който ви помага да изберете подходящия имот, да преговаряте с продавача и да осъществите успешна сделка, като винаги е на ваша страна, за да защити вашите интереси и да осигури гладкото протичане на процеса на покупка на имот.

Ако сте в търсене на надежден и коректен брокер, готов да ви помогне да откриете вашия мечтан имот, не се колебайте да се свържете с нас в Имоти Премиер. Нашите експерти са тук, за да ви осигурят персонализирано обслужване и да ви насочат към най-подходящите възможности за вас.

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Йордан Иванов е на ваше разположение: y.ivanov@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 53

Често Задавани Въпроси:

ЧСИ управляват съдебни процедури и принудителни действия за изпълнение на съдебни решения, включително и продажбата на имоти, които са обект на съдебно изпълнение.
Процесът включва публично обявяване на продажбата, провеждане на търг, при който участват заинтересованите страни, и сключване на сделка с най-високата предложена цена.
Купувачът може да се защити, като извърши подробен преглед на документацията на имота и се консултира с юридически специалисти за всякакви правни въпроси.
Купувачът трябва да се запознае с документацията на съдебното изпълнение, да извърши необходимите проверки за състоянието на имота и да участва в публичната продан.
Възможни рискове включват наличието на вещни тежести или дългове върху имота, които могат да засегнат правата на новия собственик.
Информация за имоти, продавани от ЧСИ, често се публикува в обществени регистри и на интернет страници на ЧСИ или на правителствени портали за обявления на публични търгове.

Оценка на Статията:

5.0
(3 Отзива)
5
(3)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Валерия Петкова

Препоръчвам ги на всеки, който търси надежден партньор за покупка на имот!
02 април 2024

Димитър Василев

Бях в дилемата за покупката на имот от ЧСИ. Получих ценни съвети от тях.
30 март 2024

Росен Наков

Имоти Премиер ме свързаха с невероятен брокер, който ме води през целия процес на покупка на жилище от ЧСИ.
29 март 2024

Напиши отзив за Как се взима имот на търг от ЧСИ

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Избрани имоти

  Продава
  Код: 351324
  € 189 000
  140 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област

  Още топ имоти

  Продава
  Код: 356919
  € 469 000
  297 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356369
  € 159 900
  225 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 356209
  € 35 000
  472 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356105
  € 55 000
  48 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356103
  € 29 990
  28 м2 1-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 355274
  € 349 000
  148 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354769
  € 49 990
  50 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354560
  € 16 900
  105 м2 Къща
  Добрич, област, с.Конаре
  Продава
  Код: 354484
  € 398 000
  258 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354143
  € 17 500
  891 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Топола
  Продава
  Код: 354019
  € 265 000
  224 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 352026
  € 145 000
  104 м2 Къща
  Добрич, област, с.Църква
  Продава
  Код: 351783
  € 130 000
  120 м2 3-стаен
  Добрич, Център
  Продава
  Код: 351781
  € 95 000
  66 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351779
  € 370 000
  210 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351324
  € 189 000
  140 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349635
  € 230 000
  187 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349631
  € 190 000
  162 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 349269
  € 65 000
  731 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349221
  € 65 000
  531 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347677
  € 109 990
  165 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347196
  € 47 000
  410 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 346262
  € 69 990
  70 м2 Къща
  Варна, Колхозен пазар
  Продава
  Код: 345674
  € 155 000
  340 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345234
  € 149 900
  162 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 344170
  € 66 900
  69 м2 2-стаен
  Варна, Кайсиева градина
  Продава
  Код: 343429
  € 79 000
  1174 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 343140
  € 125 000
  55 м2 2-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 339408
  € 123 000
  130 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 337915
  € 495 000
  590 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336178
  € 85 000
  85 м2 Къща
  Варна, област, с.Круша
  Продава
  Код: 336167
  € 1 278 860
  11626 м2 Парцел
  Варна, Западна пром. зона
  Продава
  Код: 334581
  € 330 000
  223 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 334579
  € 220 000
  117 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333707
  € 125 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 331812
  € 51 800
  1950 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Камен бряг
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 324744
  € 216 000
  5400 м2 Парцел
  Варна, Виница
  Продава
  Код: 322575
  € 180 000
  Магазин
  Варна
  Продава
  Код: 322200
  € 116 160
  132 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 320091
  € 514 990
  758 м2 Къща
  Варна
  Продава
  Код: 319695
  € 135 000
  Магазин
  Варна
  Продава
  Код: 308718
  € 94 000
  Магазин
  Варна, ЛК Тракия
  Продава
  Код: 308522
  € 0
  Сгради
  Варна, Чайка
  Обади се