Обратно към публикации За купувачи

Как се определя цената на имотите

28.12.2022 support
Как се определя цената на имотите - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Преди да се премине към покупко-продажба на имот следва да се съобразим с тяхната пазарна стойност. Това е цената, на която даден имот би се продал при настоящите условия в момента на осъществяването на сделката. Пазарът за недвижими имоти обаче не е постоянна величина, дори напротив. В последно време той не спира да се променя, което пряко влияе и върху определянето цената на имотите.

За съжаление няма универсален начин за стриктно определяне на пазарната стойност на недвижимите имоти. Почти всяка оценка обаче се осланя на два основни фактора – стойността на самия имот и моментното състояние на пазара.

Как се определя стойност на жилище?

Стойността на всяка стока в пазарната икономика включва цялостен процес по идентифициране на крайната цена. Производителите и дистрибуторите на стоки и услуги предлагат едни стойности, докато всъщност водещият фактор, определящ цената са потребителите. С тяхното поведение спрямо предлагането или липсата на такова се повишават или намаляват цените на всичко, включително и на имотите. Този процес е непостоянен и се променя непрекъснато, за това е необходимо да се следи внимателно и отблизо.

От друга страна, стойността на имотите се определя и от редица основни фактори, сред които самия регион, в който се намира жилището, неговото състояние, състоянието на икономиката в страната по отношение на инфлацията, БВП, нива на безработица и т.н. Всичко това влияе пряко върху сформирането на крайната цена на имотите.

Проучването на пазара – важно условие при определянето на цената

Проучването на пазара – важно условие при определянето на цената

Преди обявяването на цена за жилището следва да се направи внимателно и задълбочено проучване на моментното състояние на пазара за недвижими имоти. По време на проучването се търсят подобни на предлагания имоти със същите характеристики – град, квартал и регион, квадратура, брой стаи, етаж, изложение, удобства и т.н. Ако цените на наскоро продадените жилища, отговарящи на същите критерии са високи, то най-вероятно и оценката на вашия имот също ще бъде висока.

Важно е сформирането на оценката на жилището да бъде направено безпристрастно и обосновано на реални факти и проучвания. Много продавачи, водени от емоции и привързаност към имота си завишават неоправдано неговата цена. Това ще накара потенциалните купувачи да потърсят по-изгодна сделка и да избегнат вашата. Обратното – обявяването на занижена цена на имота също има своите негативи и е способно да накара хората да усъмнят в легитимността на сделката.

Не забравяйте, че първоначалната оценка на имота може да се окаже и различна от действителната продажна цена на имота.

Какво трябва да знаете за предварително обявената цена на имотите?

Независимо от това как оценявате даден имот, крайната стойност винаги се сформира при финализирането на сделката. Всяка от страните – продавач и купувач използват различни техники за определяне цената на даденото жилище, но при сделка крайната цена се постига неизбежно с преговори и известни компромиси и от двете страни.

За правилното определяне на оценката на вашия имот е препоръчително да се консултирате с доверен брокер, който да направи необходимото проучване. Ние от Имоти Премиер винаги правим обширен анализ за да предоставим възможно най-изгодна оферта за нашите клиенти – продавачи и купувачи. Свържете се с нас за консултация!