Обратно към публикации За купувачи

Имот под наем – рискове

16.10.2022 support
Имот под наем – рискове - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Търсенето на жилище под наем често е свързано с редица рискове и липса на сигурност. За да се предпазите от грешки и нежелани последствия е важно да се запознаете с най-често срещаните рискове при наемането на имот. Имайте ги предвид всеки път, когато ви се наложи да си търсите имот под наем.

Необходимо е да вземате бързи решения

При имотите под наем важи правилото по-бързият печели. Много от хубавите жилища с добър наем се наемат скорострелно, което принуждава търсещите да вземат бързи решения. Забавят ли се дори и малко могат да изгубят имота.

Взимането на бързи решения е винаги от значение при избора на имот под наем, но прекомерното избързване може да доведе до грешен избор. За това съветът на Имоти Премиер към всички търсещи имот под наем е да си направят списък с предимствата и недостатъците на жилището. Опитайте се да претеглите плюсовете, като удобната локация, квартала и самото разположение на апартамента и помещението, срещу неговите минуси. Ако първите натежават над вторите е ясно, че сте попаднали на желания имот.

Имот под наем, който в същото време се и продава

Добре е, ако наистина си харесате имота да го капарирате, за да покажете на наемодателя, че сте сериозни в намеренията си. В случай, че търсите жилище под наем сами, то има вероятност собственика да си прибере капарото и да даде имота на друг, което трябва да имате предвид и да прецените според човека дали е коректен. Ако търсите имот под наем чрез агенция това няма как да се случи, тъй като се сключва задължително предварителен договор.

Имот под наем, който в същото време се и продава

Не рядко собственици на жилища ги отдават под наем, като в същото време ги обявяват и за продажба. Те целят да си изкарат допълнителен доход, докато намерят реален купувач за имота им. Идеята не е лоша, но може да ви постави в неудобна ситуация като наемател, тъй като има по-висок риск да останете на улицата, поради продажба на жилището. Освен това непрекъснато ще ви притесняват и потенциалните купувачи с огледи, на които трябва да им осигурите достъп.

За да не се достига до този неприятен риск, нашият съвет е да се поинтересувате дали наемодателя има интерес да продава имота, както и дали има възможност непредвидено да го пусне в продажба.

Сключване на неизгоден за вас договор за имот под наем

Сключване на неизгоден за вас договор за имот под наем

Започваме с един от най-сериозните рискове – неизгодния договор, който нарушава правата ви. Важно е преди да подписвате каквото и да е да се запознаете с клаузите по договора, както и какви неустойки са предвидени в случай на неизпълнение. Именно условията по договора са от важно значение и са честа предпоставка за възникването на спорове между страните. Имайте предвид, че ако ви се наложи да напуснете имота преди предварително уговореното ще дължите неустойка, в размер на месечния наем.

Имоти Премиер ви съветва да изискате обезателно обезщетение от наемодателя си, в случай на прекратяване на споразумението по договора. Така, че ако се случи нещо непредвидено и собственика на жилището не спазва уговореното, то разполагате с пълно законово право да прекратите договора си, без предизвестие.

Разходи за ремонти по имота

Още един риск, който в практиката често води до спорове между наемодатели и наематели. Според закона, ако се налагат големи ремонти по имота, например подмяна на покрива, ВиК системата или оправяне на проблеми по фасадата, те се поемат от собственика на имота.

От друга страна всички дребни ремонти – пребоядисване, подмяна на мебелите, поправка на подовите настилки и т.н. се поемат от наемателите. Имайте предвид, че ако използвате имота обзаведен, с времето електроуредите ще се амортизират. Техният ремонт и поддръжка също ще бъде ваша отговорност.

Всичките тези задължения трябва да бъдат включени в договора за наем. По този начин ще избегнете споровете.

Как да избегнете рисковете при наемането на имот?

Един от най-сигурните начини да подсигурите правата си като наемател е да сключите договор за наем. Той е задължителен, макар че двете страни имат свободата сами да избират клаузите в него. Важно е да подпишете договор, който максимално покрива и вашите права. Трябва да знаете, че сам по себе си писмения договор не е достатъчен за да гарантира решение в случай на спор. За това, ако искате да гарантирате максимално сигурността и спокойствието си е добре да го заверите нотариално.

Как да избегнете рисковете при наемането на имот?

Друг начин да се предпазите от рискове е като потърсите помощ от доверена агенция за недвижими имоти. Имоти Премиер разполага с обширна база данни от имоти под наем и необходимия опит да ви насочи към правилното жилище, според вашите критерии, което също така е и с изгоден месечен наем. Освен това задачата на брокера е да ви предпази от неизгодни сделки и да осигури спазването на правата ви във всяко едно отношение. Той ще поеме и отговорността в подготовката на цялата необходима документация, което ще ви предостави възможността да се съсредоточите изцяло в избора си на правилния имот под наем.

Търсите имот под наем? Екипът на Имоти Премиер е тук за да бъде ваш партньор и да ви окаже пълно съдействие през целия процес по сделката. Свържете се с нас!