Обратно към публикации За купувачи

Кредитен консултант – кога ни е необходим

07.01.2023 support
Кредитен консултант – кога ни е необходим - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Все по-голяма част от хората избират да се доверят на кредитен консултант при избора на кредит. Независимо дали имате нужда от външно финансиране за покупка на имот или поради друга причина е важно да запомните, че е важно да вземете решението си отговорно. На първо място ще трябва да претеглите възможностите си и да откриете правилния вид кредит, отговарящ на вашите нужди и с възможно най-изгодни условия. Всичко това означава, че ще трябва да си осигурите време в обикаляне и търсене на предложения – колкото повече оферти получите, толкова по-голям е шансът ви да попаднете на правилната за вас.

И тъй като взимането на кредит не е лесно решение, тук на помощ идва кредитния консултант. Разберете как може да ви бъде от полза в следващите редове.

С какво могат да ви помогнат кредитните консултанти?

Основната задача на кредитните консултанти е да осигуряват комуникация между всеки желаещ да получи кредит и съответната институция за отпускане на средства. На практика, кредитният консултант се запознава подробно с нуждите на клиента и проучва най-добрите оферти, след което отсява изгодните такива.

Кредитният консултант е експертът, който ще отговори на всички въпроси относно кандидатстването за финансиране, кой кредит е най-подходящ, на какви условия е необходимо да отговаряте и т.н. За това и ако ви предстои теглене на ипотечен заем е добра идея да потърсите помощ именно от кредитен консултант.

Защо си струва да се доверите на кредитен консултант?

Освен множеството предимства на консултацията с кредитен експерт може би най- привлекателното е, че услугата е напълно безплатна. Да, точно така! Кредитният консултант ще внесе яснота при избирането на най-подходящия и изгоден за вас кредит според индивидуалните ви нужди и наред с това ще ви спести и време. Можете да разчитате на пълното му съдействие през целия процес – от кандидатстването до отпускането на заема, както и при възникване на каквито и да било въпроси впоследствие.

Ще ви помогне да откриете изгодни решения

Масова практика е банките и финансовите институции всячески да се опитват да обаят клиентите си с предимства, в опит да ги задържат. Комуникацията с опитен кредитен консултант ще ви помогне да вземете рационално решение, тъй като ще разполагате с безпристрастен партньор, който знае как да бъде обективен и да търси най-изгодното предложение сред множеството борещи се за надмощие.

Защо си струва да се доверите на кредитен консултант?

Освен това редица кредитни консултанти разполагат и с изградени партньорства с редица банки, което им позволява да договорят преференциални цени за своите клиенти.

Ще води преговорите вместо вас

Откриването на подходящото финансиране с изгодни условия включва и упорити преговори. На първо място кредитния консултант ще изслуша вас, след което ще премине към уговаряне на условия с банките, отговарящи на вашите желания и индивидуални нужди. По този начин взимането на кредит ще се случи бързо и лесно, без да ви коства излишно време и нерви.

Ще получите повече информация

Задачата на кредитния консултант е да ви запознае в детайли с работата на кредитни институции, брокери, нотариуси и оценители. Негова е отговорността да комуникира с всички тях и да ви въвежда в спецификата на сделките, така че да сте наясно какво се случва във всеки един етап.

Работата с кредитен консултант ще ви помогне да бъдете винаги в крак с промените в банковите условия, така че да можете планирате ефективно вноските си през годините.

Ще ви освободи от административната работа

Може би най-трудната задача след откриването на правилния кредит във вашия случай е подготовката на документацията. Рискът да се оправяте сами може да доведе до допускането на грешки и последващи проблеми и забавяния. За да не се достига до там си струва да се доверите на кредитен консултант, който ще се заеме с подготовката на документацията и ще ви съдейства изцяло, така че процесът да мине лесно, бързо и без проблеми.

Когато става въпрос за ипотечни заеми, най-рационалното и практично решение е да се доверите на кредитен консултант, който да ви помогне с избора на подходящото финансиране във вашия случай. Много често допускана грешка е купувачите да се насочат първо към избора на дом и едва тогава да потърсят финансиране, но накрая се оказва, че не могат да покрият разхода си.

За да си спестите време е препоръчително да се посъветвате с кредитен консултант още в самото начало. Той е експертът, чиято задача е да ви въведе с подробности в процеса, да подсигури безпроблемното откриване на правилното финансиране и да бъде винаги насреща когато имате нужда от консултация.