Обратно към публикации За купувачи

На какво трябва да обърнете внимание при продажбата на имот

10.11.2022 support
На какво трябва да обърнете внимание при продажбата на имот - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Идва време да се разделите с притежавания от вас имот. Още в самото начало много собственици допускат ключова грешка – съобразяват се само с местонахождението на имота, убедени, че щом то е отлично и продажбата ще се случи мигновено. Необходимо е да знаете обаче, че при сделките с недвижими имоти съществуват множество фактори, от които зависи успешната продажба.

За това ние от Имоти Премиер сме ви приготвили няколко ключови момента, на които трябва да обърнете внимание при продажбата на имота си, така че тя да се осъществи максимално бързо и изгодно за вас.

Внимавайте с избора на момент за продажба

Много е важно преди да обявите собствеността си за продан да сте наясно какво е моментното състояние на имотния пазар. В последно време най-основните фактори, които влияят на ценообразуването и търсенето от страна на потребителите е динамично променящите се нива на инфлацията. Наред с това трябва да се обърне и внимание на състоянието на купувачите в момента, какви условия предлагат банките и изгодни ли са лихвите по ипотечните кредити, както и какъв е размерът на данъците за придобиване на недвижим имот.

Избор на подходящ момент за продажба

В последно време цените на абсолютно всичко бяха изменени, за това е необходимо да начертаете актуална картина на ситуацията в момента. Това ще бъде и задачата на избрания от вас брокер. В случай, че моментът не е благоприятен, можете да бъдете посъветвани и да изчакате с продажбата, с цел да получите по-добри предложения. Добре е да се съобразите и с това, освен ако продажбата на имота не е наложителна.

Балансирайте между нивата на търсене и предлагане

Имотният пазар е изпълнен с изключително много динамика, което изисква от вас като продавач да отделите от времето си за да проследите какво точно се случва в момента. Това ще ви помогне да разберете какви са нивата между търсенето и предлагането, които непрекъснато се променят. Бъдете наясно и с факта, че цените на имотите непрекъснато варират. Има периоди на спад, както и такива със сериозен ръст, за това е необходимо да сте бдителни и да реагирате правилно, според промяната на имотния пазар.

Не забравяйте, че покупката на жилище е ценна дългосрочна инвестиция, която изисква продавачите да бъдат максимално запознати с тенденциите в търсенето на имоти.

Важно е да определите реална цена за имота си

Когато продавате имот и сте на етап сформиране на неговата цена, то се постарайте да подхождате рационално, а не емоционално, съветват брокери. Обзети от сантименталност, много собственици на жилища изкуствено завишават цената на имота си, което отблъсква купувачите и задържа обявата в продажба твърде много време, будейки съмнения, че не си заслужава. Обратното – прекаленото занижаване на стойността на имота отново може да подтикне към съмнение от страна на потенциалните купувачи, които да си помислят, че има нещо нередно в имота.

За това и най-добрия подход, който можете да предприемете е да потърсите съвет от агенция за недвижими имоти и да се доверите на професионален консултант. Неговата задача ще бъде да провери актуалната стойност на имота, спрямо пазарната ситуация и неговите характеристики.

Навременна подготовката на документацията

Заемете се навреме с подготовката на документацията

Когато продавате имот, можете изцяло да разчитате на избрания от вас брокер да съдейства в подготовката на нужните документи. При сключването на сделката задължително тя трябва да бъде изповядана пред нотариус, който да прегледа представените документи. Вашият брокер ще ви насочи към доверен такъв.

Необходимите документи, с които трябва да разполагате при продажбата на имот са:

  • Данъчна оценка на имота;
  • Схема на имота от Агенция по геодезия, картография и кадастър;
  • Удостоверение за сключен брак, наследници и т.н., в зависимост от индивидуалната ситуация;
  • Удостоверение за липса на тежести, наложени върху имота и удостоверение от НАП за липса на задължения;

При продажбата е важно да обърнете внимание и на това какъв е размерът на таксите, както и кой ще поеме задължението. Обикновено, според закона това е въпрос на договорка между вас и купувача, като можете да се разберете да си ги поделите.

Изберете доверена агенция за недвижими имоти

Самостоятелното ангажиране с продажбата на имот, без съдействието на професионалист е рисково начинание, което може да ви изиграе лоша шега. За да избегнете проблемите и да продадете имота си по-бързо и успешно, най-доброто решение е да изберете доверена агенция за недвижими имоти, която е запозната с пазарната ситуация, разполага с нужния опит и се стреми да финализира успешно всяка сделка, така че тя да бъде максимално изгодна за вас. Съветите на доверения брокер са безценни и могат да ви предпазят от лоши решения.

Имоти Премиер е тук за да ви помогне в успешната продажба на имот, като се заеме с цялостния процес по подготовката, проучването, преговорите и финализирането на сделката. За успешна сделка ви е необходим партньор, на когото можете да се доверите изцяло. Свържете се с нас!