Обратно към публикации Полезно

Непредвидени разходи при продажбата на недвижим имот

10.10.2022 support
Непредвидени разходи при продажбата на недвижим имот - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Решили сте да продавате притежаван от вас имот. До тук добре, но знаете ли че ще трябва да платите известна сума разходи?

Едни от най-популярните видове разходи, които са неразделна част от продажбата на имоти са данъците и комисионната на брокера. Но това далеч не са единствените. Могат да възникнат и други непредвидени разходи, за които трябва да бъдете подготвени. В следващите редове ще научите и кои са те.

Дължими нотариални такси и местни данъци

Важно е да знаете, че нотариалните такси и данъци са неразделна част от продажбата на имот. Стойността на таксата се изчислява според посочената в нотариалния акт цена на имота, като към нея в голяма част от случаите се прибавя и тарифата на нотариуса, която можете да проверите предварително в Тарифата за нотариални такси. Също така отделно се включват и средствата за самото изготвяне на нотариалния акт, заедно с подготовката на необходимата документация към него. Обикновено стойността за подготовката на документите е 30 лева.

Дължими нотариални такси и местни данъци

В случаите, когато в нотариалния акт е посочена по-ниска цена на имота, в сравнение с данъчната оценка, то тогава таксата се сформира спрямо данъчна оценка. Обикновено разходите по плащането на нотариалните такси са въпрос на договорка между страните при покупко-продажбата и можете да се уговорите за подялба с другата страна.

Трябва да запомните, че реализираната печалба от продажбата на имот се облага с данък, но само в случаите когато продажната цена на имота е по-висока от покупната. Не дължите данък, ако цената на имота е равна на тази на която е придобит преди години или пък е по-ниска от нея. Реализираната положителна разлика между продажната и покупната цена подлежи на данъчно облагане.

Не се облагат с данък имоти, които са:

  • Придобити по наследство, завет или реституционен акт;
  • Придобити преди повече от 3 години, с юридически статут на жилища;
  • Придобити преди повече от 5 години, като собственикът не притежава повече от 2 недвижими имота;

Разходи за ремонт и почистване

Не рядко при продажба на имот се налага разчистване и ремонт, с цел да се увеличи неговата стойност и улесни продажбата. Преди да предвидите средства за подобни непредвидени разходи е желателно да пресметнете дали те си заслужават инвестицията.

Колкото по-добре изглежда и е поддържано самото жилище, толкова по-атрактивно е то за купувачите, но това не е сигурен инструмент за бърза и безпроблемна продажба. За това и не винаги предварително налетите средства в основен ремонт и почистване могат да бъдат възвърнати. Точно това е и причината много собственици на имоти в продажба да се чудят дали си заслужава да се инвестира допълнително за подобряване на вида и състоянието на имота или да се примирят с по-ниската цена, но без да рискуват.

Важно е да запомните, че при покупката на имот голяма част от хората се водят не само от рационални решения и избори, но и от своята нагласа. За това и в голяма част от случаите е добре да положите усилия и да подобрите външността на имота, дори и с минимален разход. Постарайте се да подредите и почистите жилището, така че то да лъха на уют за новите си купувачи. Не рядко приветливата атмосфера надделява в решението на потенциалните обитатели и те забравят за списъка си с изисквания, избирайки да закупят точно вашия имот.

Разходи за ремонт и почистване

Комисионите към брокера

Най-лесно и удобно е да продадете имота си с помощта на агенция за недвижими имоти. Не се занимавате с неприятните подробности около сделката, а си вършите личните задължения. За целта обаче ще бъде необходимо да предвидите и разходите по комисионните, които са възнаграждението към брокера за неговото съдействие и свършена работа.

Обикновено размерът на комисионната се определя като процент от стойността на имота. За да си спестят този разход, много продавачи избират сами да продават имота си, което не винаги е правилното решение. В момента пазарът за имоти е изключително динамичен и изисква сериозни умения и похвати в намирането на точен купувач. Ще бъде необходимо да отделите доста време в предварително проучване на пазара, публикуване на снимки в популярни платформи и отделяне на още време за осигуряване на достъп за огледи на потенциални купувачи, които със сигурност няма да са в удобен за вас момент.

От друга страна не са редки и измамите с имоти, като недоброжелателите се стремят най-вече към самостоятелно продаващи имотите си частни лица, тъй като те не са запознати с рисковете. Не след дълго можете да се окажете в ситуация, в която дори да влезете в още по-сериозен преразход.

За това е и по-добре да отделите средства за комисионна на брокер и да продадете имота си спокойно и в пъти по-лесно, отколкото да се ангажирате сами със задачата. Брокерът ще ви съдейства изцяло в целия процес по продажбата – от самото определяне на стойността и подготовката на жилището, до организирането на огледите и оформянето на необходимата документация. Понякога е по-добре да си гарантирате сигурност, особено щом се касае за имотна сделка. Имоти Премиер е вашият доверен партньор в успешната продажба на всеки недвижим имот.