- 
Bulgarian
 - 
bg
English
 - 
en
German
 - 
de
Hungarian
 - 
hu
Russian
 - 
ru
Обратно към публикации Полезно

Как се преговаря цената за имота?

13.06.2024 Imotipremier
Как се преговаря цената за имота? - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

При купуване на имат всички се интересуват как да се пазарят правилно. Договарянето е древна практика, която има своите неписани правила и закони. Пазарът на недвижими имоти в този смисъл не е изключение, така че покупката на апартамент не винаги се извършва на първоначално посочената сума. Ето как умело да водите преговори.

Как можете да намалите цената на жилищата при преговори?

На първичния пазар на недвижими имоти е много рядко да се намали цената при покупка на апартамент. Само в отделни случаи можете да получите индивидуална отстъпка или да се възползвате от условията на промоционална оферта. На вторичния пазар, напротив, нито една сделка за покупко-продажба не е завършена без предварително договаряне, понякога доста продължително и с използването на фини психологически техники.

Най-лесно е да намалите цената при купуване на апартамент, когато продавачът и купувачът имат обща крайна цел – сделката да бъде осъществена възможно най-бързо. В по-голямата си част това се отнася за продавача, тъй като броят на офертите на вторичния пазар често надвишава търсенето. Най-удобният начин за взаимно изгодно споразумение за цена е конструктивен диалог, по време на който купувачът уверено аргументира цената си, а продавачът разумно посочва ценовите граници.

Какви са основните стъпки при покупката на имот?

С кого не можете да договаряте цена?

Има две категории хора, при които няма да може да се намали цената на апартамент при покупката му. Първата категория са продавачи, които са обявили жилището си за продажба на възможно най-ниската цена. Това се случва, когато спешно продават апартамент поради преместване или са в изключително затруднени условия и се нуждаят от голяма сума пари. Обикновено цената на такъв апартамент е по-ниска от средната от прогнозната стойност на пазара на недвижими имоти.

За да идентифицирате втората категория продавачи, с които няма да можете да се пазарите, трябва да разберете защо някои апартаменти първоначално се предлагат на завишена цена.

Първият случай е малка ценова разлика, която включва и сумата, която ще намали. С други думи, продавачът предварително определя приемливата за себе си сума и добавя малко отгоре. В резултат на това се оказва, че по време на пазарлък купувачът е отстъпил малко, но в действителност получава това, което иска. 

Вторият случай точно характеризира продавачите, с които няма смисъл да се пазарите. Обявяват апартамент за продан само с една цел – да го продадат за колкото се може повече. Обикновено такива продавачи не са ограничени от времеви ограничения и могат да чакат подходящ купувач с години, а цената на апартамента е много по-висока от цената на жилище от подобен тип.

Продаването на такива жилища отнема много време, но въпреки това продавачите упорито отказват да намалят цената. В този случай, колкото и да харесвате ценните квадратни метри, по-добре е да потърсите друг, по-изгоден вариант.

Колко можете да намалите цената на апартамент?

Според брокерите възможните отстъпки варират в зависимост от региона, категорията на жилищата и други косвени обстоятелства. Има случаи, когато размерът на отстъпката достига 20-25%, но това е по-скоро изключение.

Характерно за вторичния пазар на недвижими имоти е, че спадът в цената на апартаментите се влияе не от обективни фактори (общ спад в цените на жилищата, финансова криза, влошаване на качествените характеристики на къща или апартамент), а от лични фактори (преместване, необходимост от бързо получаване на голяма сума пари и т.н.). Затова не е изненадващо, че обявите за продажба с надпис „спешно” не само се публикуват на ниска цена, но и предполагат допълнителна отстъпка. Като цяло отстъпката варира от 3 до 13%. 

Как да договорим отстъпка при продажба на имот?

Разбира се, не трябва да започнете да искате намаление на цената преди огледа на апартамента. На първо място, трябва да разберете предварително какъв вид договаряне ще бъде подходящо при закупуване на апартамент? Ако цената му е очевидно твърде висока или в рекламата е имало бележка, че е възможна отстъпка, трябва да се опитате да предложите своя собствена цена.

Ако цената е доста съобразена със средната пазарна цена за този тип апартамент, експертите съветват обсъждането на цената да се отложи до края на диалога. Преди да посетите жилище за продажба, трябва да сте подготвени и да имате груба представа в каква посока може да поеме разговорът. За да бъде сделката за имот възможно най-успешна, трябва да включите следните компоненти:

Как да избера подходящ имот за покупка?

Анализ на пазара на недвижими имоти

След като изберете апартамента, който харесвате, трябва да отделите време и да разгледате подобни позиции, които са представени в обявите за продажба на недвижими имоти. Това е необходимо не толкова, за да намерите още по-добър вариант, а за да сравните цените. Ако цената на апартамента е в общия диапазон, можете да започнете да сравнявате свързани характеристики.

Ако вземете два практически подобни апартамента и сравните инфраструктурата на микрорайоните, в които се намират, винаги ще има някои разлики. Акцентът върху факта, че апартамент на друг адрес струва същото, но от него до метрото са само пет минути, автоматично ще наведе продавача на мисълта, че от дома му до метрото са нужни двадесет минути, т.е. не е толкова ценен и може би цената трябва да се намали малко. Този пример само илюстрира възможните развития и не е универсална рецепта за договаряне.

Продавачът ще се поддаде на този трик и ще съдейства, особено ако самият той е проучил текущото състояние на пазара на недвижими имоти и е определил адекватна според него цена.

Психологически трикове при покупка на имот

Ако имате талант да водите преговори, когато оглеждате апартамента, можете да изразите известна суматоха и объркване, което показва липса на време. Споделете, че ви е трудно да решите. Всякакви съмнения на купувача са директен призив към продавача да го задържи. Брокерите редовно използват такива техники, ако проблемът с необходимата отстъпка не може да бъде разрешен дълго време или заради упоритостта на продавача.

Подготовката за разговор със собственика на апартамента е много важна от гледна точка на създаването на образ на човек, който е добре запознат с пазара на недвижими имоти. В никакъв случай не започвайте разговор с въпрос за отстъпка. Някои хора трябва постепенно да стигнат до идеята за намаляване на цената и може да са враждебни към неочаквано предложение от този вид. Това драстично намалява шансовете за бъдещи пазарлъци, защото веднъж казали „не“, повечето хора няма да нарушат думите, защото са принципни.

При преговарянето на цената за имот е важно всеки участник да спечели от сделката. Това означава да се търси баланс между цената и качеството на имота. Професионалната помощ на брокерите на Имоти Премиер е ключова за успешното преговаряне и постигането на справедлива цена. Те са вашите доверени партньори във всяка стъпка от процеса на покупка или продажба на имот.

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Йордан Иванов е на ваше разположение: y.ivanov@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 53

Често Задавани Въпроси:

За да изберете подходящ имот, трябва да определите вашите нужди, бюджет и предпочитания за местоположение и размер на имота. След това може да потърсите помощ от професионален брокер за недвижими имоти.
За определяне на реалната стойност на имота може да се използва сравнителен анализ на цените на подобни имоти в района, проучване на пазарната ситуация и консултиране с професионален брокер.
Брокерът разполага със специализирано знание и опит в сферата на недвижимите имоти, което може да ви помогне да намерите подходящия имот, да преговаряте по цената и да осъществите успешна сделка.
Основните стъпки включват: избор на имот, преговори за цената, подписване на договор за покупко-продажба, уреждане на финансовите аспекти и прехвърляне на собствеността.
Финансирането на покупката на имот може да бъде осъществено чрез собствени средства, ипотечен кредит или други финансови инструменти.

Оценка на Статията:

5.0
(3 Отзива)
5
(3)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Лидия Иванова

Да преговаряш за цена е истинско изкуство. Аз не умея, но научих доста добри съвети от статията.

10 юли 2024

Весела Атанасова

Открих три важни въпроса, които трябва да задам при покупката на имот и получих подробни отговори на тях.

29 юни 2024

Асен Христов

Статията дава ценни съвети за преговорите по време на покупка на имот. Благодаря за ценните психологически трикове.

17 юни 2024

Напиши отзив за Как се преговаря цената за имота?

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Избрани имоти

  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област

  Още топ имоти

  Продава
  Код: 359463
  € 189 990
  165 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Отдава
  Код: 359012
  € 600
  380 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 358607
  € 134 900
  97 м2 4-стаен
  Варна, Възраждане 2
  Продава
  Код: 358524
  € 99 900
  78 м2 2-стаен
  гр.Каварна, Добрич, област
  Продава
  Код: 357901
  € 440 000
  223 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 357900
  € 287 000
  180 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 357818
  € 189 000
  170 м2 Къща
  Варна, област, с.Куманово
  Продава
  Код: 357513
  € 99 900
  140 м2 Къща
  Добрич, област, с.Гурково
  Продава
  Код: 356919
  € 469 000
  297 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356105
  € 47 000
  48 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 355274
  € 349 000
  148 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354769
  € 49 990
  50 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354560
  € 16 900
  105 м2 Къща
  Добрич, област, с.Конаре
  Продава
  Код: 354484
  € 398 000
  258 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354019
  € 265 000
  224 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351783
  € 130 000
  120 м2 3-стаен
  Добрич, Център
  Продава
  Код: 351781
  € 95 000
  66 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351779
  € 350 000
  210 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349679
  € 82 000
  80 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349635
  € 230 000
  187 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349631
  € 190 000
  162 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 349269
  € 58 500
  731 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349221
  € 65 000
  531 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347677
  € 109 990
  165 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347196
  € 47 000
  410 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345674
  € 155 000
  340 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345234
  € 149 900
  162 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 344170
  € 66 900
  69 м2 2-стаен
  Варна, Кайсиева градина
  Продава
  Код: 343429
  € 79 000
  1174 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 343140
  € 125 000
  55 м2 2-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 339408
  € 123 000
  130 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 337915
  € 495 000
  590 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336178
  € 85 000
  85 м2 Къща
  Варна, област, с.Круша
  Продава
  Код: 336167
  € 1 278 860
  11626 м2 Парцел
  Варна, Западна пром. зона
  Продава
  Код: 334581
  € 330 000
  223 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 334579
  € 220 000
  117 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333707
  € 125 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 331812
  € 51 800
  1950 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Камен бряг
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 330122
  € 259 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 324744
  € 216 000
  5400 м2 Парцел
  Варна, Виница
  Продава
  Код: 322575
  € 180 000
  Магазин
  Варна
  Продава
  Код: 322200
  € 116 160
  132 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 320091
  € 514 990
  758 м2 Къща
  Варна
  Продава
  Код: 319695
  € 135 000
  Магазин
  Варна
  Обади се