Обратно към публикации Полезно

За колко време се прехвърля имот

21.05.2023 support
За колко време се прехвърля имот - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Кой е най-бързият и изгоден начин за прехвърляне на имот? Това е сред най-често срещаните въпроси, с който почти всеки се сблъсква един ден. Няколко са начините за прехвърляне на собствеността, като изборът на подходящ спрямо индивидуалната ситуация е от ключово значение за размера на разходите впоследствие. Самото прехвърляне на собствеността се осъществява посредством договор за собственост, познат в практиката като нотариален акт.

Кои са най-често срещаните начини за прехвърляне на имот?

Прехвърляне на имот може да се осъществи чрез:

  • Наследяване;
  • Завещание;
  • Делба;
  • Дарение;
  • Договор за гледане/издръжка;
  • Покупко-продажба;

Всеки един отделен казус разгледахме с подробности в предишната ни тема, която можете да прочетете тук. 

От избора на най-подходящия във вашия случай зависи размерът на разходите по прехвърлянето, които ще трябва да заплатите. Те включват нотариална такса, такса за вписване и местен данък, който не се заплаща, когато имота се придобива между наследници от първа и втора линия.

Колко време отнема прехвърляне на имот?

Самият процес по прехвърлянето на собствеността отнема значително по-малко време от стандартната покупко-продажба. Срокът обикновено зависи от избрания период и нивото на заетост на нотариуса и съответните институции. Това, което отнема най-много време при този тип сделки е самата подготовка на нужната документация.

Най-често прехвърлянето отнема по-малко от седмица, като при сериозно натоварване, най-вече преди празници и почивни дни срокът може да се удължи до 2-3 седмици. Екипът на агенция за недвижими имоти Имоти Премиер е на разположение да ви съдейства с богат опит и обширни познания в сферата на недвижимите имоти и бързото прехвърляне на собственост във възможно най-кратки срокове.

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Живомир Алатов е на ваше разположение: alatov@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 82