- 
Bulgarian
 - 
bg
English
 - 
en
German
 - 
de
Hungarian
 - 
hu
Russian
 - 
ru
Обратно към публикации Полезно

Кога е време за продажба на имот? Говори брокерът!

07.04.2024 Imotipremier
Кога е време за продажба на имот? Говори брокерът! - ИМОТИ ПРЕМИЕР – Агенция за недвижими имоти

Кога и по кое време на годината е по-добре и по-изгодно да продадете жилище? Според повечето брокери на пазара на недвижими имоти, добър апартамент с адекватна цена е търсен сред купувачите, които наистина искат да закупят жилищна площ, независимо от месеца и времето на годината, в които се продава.

Обективната статистика обаче показва, че сезонът на пазара на недвижими имоти все още значително влияе върху търсенето – така че кой месец е по-добре да продавате имоти? Разберете в статията.

Най-подходящите периоди за продажба на недвижим имот според брокерите

 • Януари – пазарът на недвижими имоти спи. Това е лош момент както за продажба, така и за покупка на жилище. Традиционно, започвайки от Нова година, цената на апартаментите неразумно се покачва, въпреки факта, че купувачите след празниците, предновогодишните разходи и т.н. не бързат да правят сериозни покупки. 
Предимства и недостатъци при продажба на имот през различните сезони
 • Краят на февруари – началото на май – добър период.Това е период на бизнес активност на пазара на недвижими имоти. 
 • Втората половина на май – юли –  слаб сезон за пазара на недвижими имоти. През този период хората са загрижени за своята зеленчукова градина, ваканция и др. и отлагат всички сериозни дела и решения за есента. Този период е белязан и от завършване на училище, матура, изпити и прием. Родителите, които биха искали да купят апартамент за децата си на мястото на обучение, имат достатъчно грижи през тези месеци. 
 • Август, есенни месеци Най-доброто време за продажба на апартамент. През този период, както показва статистиката, търсенето на жилищния пазар далеч надвишава предлагането. Това се дължи на факта, че: родителите започват да купуват жилища за бъдещи студенти; след ваканция хората се чувстват отпочинали, готови за промени и нови постижения; Всеки иска да има време да се сдобие със собствен кът преди лютите зимни студове и зимните празници. Есента е идеалното време за продажба дори на най-непривлекателните апартаменти (първи и последни етажи, надценени, лошо разпределение, луксозни жилища, апартаменти с ипотека). 
 • Декември е добър месец за продажба на жилищни имоти. През този месец повечето клиенти осъзнават необходимостта от промени в живота си, които спешно трябва да бъдат направени преди новата година. Освен това купувачите най-накрая осъзнават, че ако искат да купят нещо добро, тогава трябва да увеличат бюджета си за покупки. През този период продавачите също правят отстъпки и намаляват цените, те започват да бъдат по-сговорчиви, тъй като също искат да приключат всички въпроси и сделки преди следващата година. 

Защо не мога да продам имот дълго време?

Каква е причината? Вашият апартамент прави негативно впечатление поради факта, че не сте обърнали достатъчно внимание на продажбата му: 

Безпорядък, мръсни подове/прозорци/огледала в апартамента. Дори и при обективно добри характеристики, анти-чистотата разваля впечатлението за жилището и неговите собственици. 

Ремонт. Ако едно жилище изглежда олющени стени, ронеща се мазилка от тавана, олющени тапети, оголен под, потенциалният купувач забелязва това. Разбира се, не е необходимо да правите основен ремонт, но евтините козметични ремонти ще помогнат да добавите „плюс“ в очите на купувачите и да увеличите стойността на имота.

Некоректно поведение при показване на апартамент. По време на огледите трябва да сте добронамерени, спокойни и толерантни. Не трябва да бъдете твърде натрапчиви, както не трябва да отговаряте на критики от клиенти, които не винаги са тактични.

Лоша или слаба реклама. Обявяването на вашия дом в 1-2 уебсайта за недвижими имоти и очакването на тълпа купувачи да се втурнат да ви се обадят е грешен ход. Рекламата трябва да бъде поставена на всички възможни начини. В същото време трябва да се актуализира и публикува редовно, докато се появи истински купувач. 

Некачествени снимки на жилището. Снимки на разхвърлян, непочистен апартамент, неремонтирани и изтъркани ъгли, тъмни коридори не са подходящи за продажба на апартамент. Снимките трябва да показват вашия дом във възможно най-добрата светлина. По-добре е да са заснети с професионална камера. Освен апартамента, би било добра идея да направите снимка на входа, гледката от прозореца, близкия паркинг и др. 

Кога е най-подходящият момент да продадем нашия имот?

Висока цена. Няма нужда да предполагате, че вие ​​сте единственият продавач с такъв „готин“ апартамент, който заслужава най-високата цена. Не, на пазара за недвижими имоти може да има много оферти, подобни на вашите. Ето защо, преди да определите цена, трябва да анализирате пазара на недвижими имоти: средната цена на квадратен метър във вашата сграда, на вашата улица или в района; цени за подобни апартаменти. Ако цената ви е по-висока от тази, за която се продават подобни апартаменти, вашият дом ще бъде последният, който ще се продаде. 

Характеристиките на имота. Важно е не само да се опишат характеристиките на апартамента, но и да се покажат възможните предимства от покупката на вашия дом. Транспортна инфраструктура в близост до сградата, наличие на паркинг, наличие на училища, детски градини, клиники, развлечения и др. 

Професионална помощ. Ако не разбирате нищо от продажбата на недвижими имоти, тогава е по-добре да не пестите и да се свържете с брокер. Брокерът ще продаде апартамента на пазарна цена и в уговорения срок. 

Съвети от професионалисти за продажба на имот

За да продадете апартамента си бързо, не се поддавайте на съветите на приятели, които ви убеждават да продадете апартамента си на завишена цена. Просто си отговорете честно на въпроса: „Бих ли купил апартамент на същата цена?“ Трябва да имате предвид, че всеки, който види вашата обява и който се интересува от вашия апартамент, ще поиска намаление на цената. Обикновено при продажба цените на имотите се намаляват с 5-20%. Ако искате да продадете на по-висока цена, трябва да направите имота по-привлекателен. Очаквайте много обаждания, отделете време, бъдете търпеливи и обяснявайте подробно и учтиво.

Ако намерите купувач, който е готов да купи вашия апартамент, половината от работата вече е свършена. Сега остава най-важната част – приключване на сделката. За постигане на споразумение с купувача е необходимо да получите авансово плащане. Авансовото плащане ще потвърди, че клиентът възнамерява да закупи вашия апартамент и ще ви бъде дадена зелена светлина за подготовка на документи. 

В заключение, определянето на точния момент за продажба на недвижим имот може да бъде от решаващо значение за успешна сделка. Със своята експертиза и опит, Имоти Премиер е тук, за да ви помогне да ви съдейства във всяка една стъпка от процеса. Свържете се нас!

Мислите ли за покупка или продажба на имот? Нашият БРОКЕР НА МЕСЕЦА - Йордан Иванов е на ваше разположение: y.ivanov@imotipremier.com

【 Попитайте сега: 0879 59 00 53

Често Задавани Въпроси:

Най-подходящият момент за продажба може да варира в зависимост от много фактори като общия пазарен контекст, сезона, икономическата обстановка и други. Обикновено пролетта и есента са периоди, когато пазарът на недвижими имоти е по-активен.
Да, цената на имота често може да се различава в различни периоди на годината. Например, обикновено пазарът е по-активен през пролетта и есента, когато има по-голямо търсене.
За да се разберат тенденциите на пазара на недвижими имоти в конкретен район, е важно да се анализират данните за цените, продажбите и търсенето през последните години. Въпросът може да бъде адресиран към брокерите на Имоти Премиер, които разполагат с тази информация.
Важно е да анализираме текущата пазарна ситуация, като вземем предвид местния пазар, ценовите тенденции и предстоящи събития в района. Консултирането с професионален брокер от Имоти Премиер може да помогне да се определи най-подходящият момент за продажба.
Всеки сезон има своите предимства и недостатъци. Например, пролетта и есента могат да бъдат периоди на по-голямо търсене, но също така могат да бъдат и по-конкурентни. Зимата може да бъде по-трудно време за продажба поради по-малкото търсене, но също така покупателите могат да бъдат по-сериозни.
Професионалният брокер от Имоти Премиер разполага със знания и опит, които могат да помогнат да се определи най-подходящият момент за продажба на имота. Те могат да предложат индивидуално консултиране, базирано на уникалните характеристики на имота и пазарните тенденции.

Оценка на Статията:

5.0
(3 Отзива)
5
(3)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Петър Василев

Продажбата на апартамент изисква внимателно обмисляне, разумна цена, качество на имота и подходящ момент.
22 април 2024

Лина Стефанова

Разбрах, че пазарът на недвижими имоти е подложен на сезонни икономически и социални влияния, които могат да варират в зависимост от времето на годината.
18 април 2024

Стоян Цонев

Правилният момент за продажба наистина е важен. Вече минах през този процес. Полезна статия за всички, на които им предстои да продават жилище.
12 април 2024

Напиши отзив за Кога е време за продажба на имот? Говори брокерът!

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.
 • Избрани имоти

  Продава
  Код: 357235
  € 275 000
  117 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област

  Още топ имоти

  Продава
  Код: 357235
  € 275 000
  117 м2 4-стаен
  Бриз, Варна
  Продава
  Код: 356919
  € 469 000
  297 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356369
  € 159 900
  225 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 356105
  € 55 000
  48 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 356103
  € 29 990
  28 м2 1-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 355274
  € 349 000
  148 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354769
  € 49 990
  50 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354560
  € 16 900
  105 м2 Къща
  Добрич, област, с.Конаре
  Продава
  Код: 354484
  € 398 000
  258 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 354143
  € 17 500
  891 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Топола
  Продава
  Код: 354019
  € 265 000
  224 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 352026
  € 145 000
  104 м2 Къща
  Добрич, област, с.Църква
  Продава
  Код: 351783
  € 130 000
  120 м2 3-стаен
  Добрич, Център
  Продава
  Код: 351781
  € 95 000
  66 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 351779
  € 370 000
  210 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349635
  € 230 000
  187 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349631
  € 190 000
  162 м2 Къща
  Добрич, област, с.Оброчище
  Продава
  Код: 349269
  € 58 500
  731 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 349221
  € 65 000
  531 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347677
  € 109 990
  165 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347196
  € 47 000
  410 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 347194
  € 43 000
  350 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345674
  € 155 000
  340 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345331
  € 225 000
  360 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 345234
  € 149 900
  162 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 344170
  € 66 900
  69 м2 2-стаен
  Варна, Кайсиева градина
  Продава
  Код: 343429
  € 79 000
  1174 м2 Парцел
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 343140
  € 125 000
  55 м2 2-стаен
  Варна
  Продава
  Код: 339408
  € 123 000
  130 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 338029
  € 118 000
  110 м2 4-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 337915
  € 495 000
  590 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336923
  € 499 000
  580 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 336178
  € 85 000
  85 м2 Къща
  Варна, област, с.Круша
  Продава
  Код: 336167
  € 1 278 860
  11626 м2 Парцел
  Варна, Западна пром. зона
  Продава
  Код: 334581
  € 330 000
  223 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 334579
  € 220 000
  117 м2 3-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333707
  € 125 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333642
  € 230 000
  200 м2 Къща
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 333391
  € 1 100 000
  5516 м2 Парцел
  Бургас, област, гр.Царево
  Продава
  Код: 333347
  € 79 990
  880 м2 Парцел
  Варна, Левски
  Продава
  Код: 333034
  € 120 000
  10000 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Рогачево
  Продава
  Код: 331812
  € 51 800
  1950 м2 Парцел
  Добрич, област, с.Камен бряг
  Продава
  Код: 330258
  € 310 000
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328423
  € 0
  6000 м2 Земеделски имот
  Добрич, област, с.Кранево
  Продава
  Код: 328376
  € 51 990
  85 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 328360
  € 103 000
  75 м2 Вила
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 324744
  € 216 000
  5400 м2 Парцел
  Варна, Виница
  Продава
  Код: 322575
  € 180 000
  Магазин
  Варна
  Продава
  Код: 322200
  € 116 160
  132 м2 2-стаен
  гр.Балчик, Добрич, област
  Продава
  Код: 320091
  € 514 990
  758 м2 Къща
  Варна
  Продава
  Код: 319695
  € 135 000
  Магазин
  Варна
  Обади се